Αλέξανδρος Σβώλος (1892-1956): Διαπρεπής νομικός αριστερών πεποιθήσεων, ας πούμε όχι ακραιφνών-σοσιαλδημοκράτης γαρ.

ΓΙΑ ΤΥΧOΝ «άμαχους» ιστορικά από τη Βικιπαίδια αντιγράφω:
«Τον Απρίλιο του 1944, ύστερα από πολλούς δισταγμούς, δέχθηκε να γίνει πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)» – σε ελεύθερη μεταφορά Πρωθυπουργός στη λεγόμενη «κυβέρνηση του βουνού»

«Με την ιδιότητα αυτή, αμέσως μετά, ο Σβώλος έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Λιβάνου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο και την μετατροπή της σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, ο Σβώλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όμως τα μέτρα τα οποία έλαβε για να ανορθώσει την ελληνική οικονομία έδωσαν λαβή σε έντονη αμφισβήτηση και κριτική εναντίον του.

Τελικά παραιτήθηκε από υπουργός, μαζί με όλους τους υπουργούς του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), αρνούμενος να συνυπογράψει την διάλυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), όπως απαιτούσε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Λίγο καιρό αργότερα, αποπέμφθηκε και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών».

_ΣΤΗ ΒΟΥΛH τώρα όπου έχουμε τον Πρωθυπουργό να λέει:
«Καλώ λοιπόν όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να ξαναδιαβάσουν το νομοσχέδιο στο φως των λόγων του Αλέξανδρου Σβώλου, τού έγκυρου θεωρητικού και ηγετική μορφή της εθνικής αντίστασης και της κεντροαριστεράς…»

Ραλλία Χρρηστίδου και Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Και τη Σουλτάνα Ελευθεριάδου, «βουλεύτρια» ΣΥΡΙΖΑ να αποφαίνεται: «Ο κύριος Μητσοτάκης μας ανέφερε για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο τον κύριο Σβώλο, γνωστός υποστηριχτή σας…»

ΘΥΜIΖΟΝΤΑΣ πως στη συζήτηση για το ίδιο νομοσχέδιο (το «χουντικό» για αποκλεισμούς δρόμων με συναθροίσεις διαδηλώσεις) είχε προηγηθεί η Ραλλία Χρηστίδου-βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή, λέγοντας πως «οι τραπεζίτες φταίνε για τα θύματα της Marfin», έρχομαι στο σοσιαλ… επιμύθιο!

ΠΟΥ ΕIΝΑΙ: Κάποτε με Σβώλο, τώρα μόνο…(σ) βώλοι!