Αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι ανατροπή του τρίτου Μνημονίου και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι δεδομένη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τις 31/12/2018.

Για να γίνει αυτό λαμβάνονται μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και θα δώσουν αντίμετρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-20.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι αν έχουν οποιαδήποτε απόκλιση θα εφαρμοστεί αυτόματος κόφτης δαπανών και το 2018. Αυτό ανεβάζει το λογαριασμό, στο τέλος του ιδίου έτους θα βρισκόμαστε στην ίδια θέση με το 2014 όπου ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να βγει στις αγορές.

Η διαφορά είναι πως αν το πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο «Ρομπέν των Φτωχών» με αναδιανομή των φορολογικών εσόδων και θα κερδίσει το τίτλο του πρώτου πρωθυπουργού που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία με ακριβό τίμημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να βγάλει και άλλους άσους από το μανίκι του γιατί διαφορετικά θα αποδειχθεί η «γκαντεμιά» της οικογένειας.

Η υποθήκευση της επόμενης κυβέρνησης στις ράγες που έχει βάλει ο Τσίπρας μου δίνει την αίσθηση της «δεξιάς παρένθεσης» και νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Το στοίχημα της ΝΔ είναι ξεπεράσει τις κομματικές της αναστολές και να δώσει μια διαφορετική διακυβέρνηση για τον τόπο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δυνητική εκλογική επιρροή συγκεντρώνει ποσοστό 30% (από 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (από 19% τον Μάρτιο).

Σε αυτό το πλαίσιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή 9%, ΚΚΕ 9%, Ένωση Κεντρώων 8%, Το Ποτάμι 7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 24%, ενώ «αποχή», «λευκό» και «άκυρο» συγκεντρώνουν 17%.