Στο Γιώργο Λάππα, έναν σημαντικό καλλιτέχνη που έφυγε  πρόωρα αφήνοντας πίσω σπουδαίο έργο, είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο, 20 Μαΐου στις 8 μ.μ. στην Γκαλερί CITRONNE στον Πόρο.

“Φιγούρες και Σακίδιο με Αυτιά”. Aυτός είναι ο  σουρεάλ τίτλος της, δανεισμένος από το «Σακίδιο  με αυτιά», ένα έργο του Λάππα που σου χαράζεται  στο νου απεικονίζοντας ακριβώς αυτό: ένα σακίδιο και δύο αυτιά… Το πολυδιάστατο έργο του Λάππα εγκαινιάζει την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στην γκαλερί της πάντα ανήσυχης και δραστήριας Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη στο πανέμορφο νησί.

Στην  post mortem ατομική αυτή έκθεση του καλλιτέχνη (1950-2016), παρουσιάζονται 31 έργα, γλυπτά, μελέτες και σχέδια, τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1978 – 2015, δηλαδή από τα φοιτητικά του χρόνια έως τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη το 2016. Και συγκροτούν μια ενότητα η οποία επικεντρώνεται  στην ανθρώπινη φιγούρα. Φιγούρες, σε μεγάλο και μικρό μέγεθος από μπρούντζο, αλουμίνιο, ύφασμα, πλαστικό, ηλεκτρικές λυχνίες, απαρτίζουν τον γλυπτικό κόσμο του Γιώργου Λάππα.

Στον κόσμο αυτό, σαμάνοι, ισορροπιστές, ταχυδακτυλουργοί, θεότητες στέκουν στα άκρα της πραγματικότητας, αγνοώντας τους νόμους της φυσικής και της ισορροπίας. Το φυσικό σώμα καταργείται, η σκέψη, η μνήμη και η αφήγηση λειτουργούν με εσωτερική λογική, χωρίς αντιληπτή συνέπεια. Αναπάντεχα υλικά δημιουργούν μια αίσθηση παράδοξου η οποία ανακαλεί υποσυνείδητες ονειρικές συνδέσεις και δυσανάγνωστους συνειρμούς.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Λάππας σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Reed College στο Portland του Όρεγκον (1969-73) και εργάστηκε εθελοντικά σε μεγάλα ψυχιατρικά κέντρα της Αμερικής.

Η έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της σύνθετης προσωπικότητας και της εικαστικής αναζήτησης του Γιώργου Λάππα, ενός ιδιαίτερου καλλιτέχνη που οι αφετηρίες του έργου του δεν γνωρίζουν όρια γεωγραφικά, χρονικά, πολιτισμικά ή εθνικά.

Τα γλυπτά του παραπέμπουν υπαινικτικά στην Αίγυπτο και στα ιερογλυφικά, στην Ινδία και στους ναούς των Βραχμάνων, προβάλλουν το παράδοξο και υπαινίσσονται την μαγεία- ως ενδείξεις, ίσως, μιας νοσταλγίας για ένα “μεταφυσικό” παρελθόν της Ανατολής που έρχεται σε αντίθεση με τον ορθολογισμό της Δύσης. Μοναδικό αντίδοτο σε αυτό είναι το έργο Τέχνης, ο μόνος τρόπος να γεφυρώσει τις αντιθέσεις, να οικειοποιηθεί το μη γνώριμο- δηλαδή, να περατωθεί “ο ξένος κόσμος”.

Οι σαμάνοι και οι ταχυδακτυλουργοί, οι ισορροπιστές-ακροβάτες στο έργα του Γ. Λάππα αφηγούνται παραστατικά την αέναη επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα εκάστοτε όρια – είτε πρόκειται για τον φυσικό κόσμο που τον περιβάλλει είτε για την πεπερασμένη νόηση και γνώση.

Η γκαλερί CITRONNE εδώ και χρόνια, με τις εκθέσεις της, αποσκοπεί να εισάγει έναν διάλογο, εντάσσοντας τις δημιουργίες των καλλιτεχνών στους ευρύτερους προβληματισμούς του σύγχρονου κόσμου. Η θεματική αυτού του καλοκαιριού εστιάζεται ακριβώς στα «Όρια» -με τα οποία «παίζουν» και οι τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες η Τατιάνα Σπινάρη: Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος και Αλεξάνδρα Αθανασιάδη.

Ο Γιώργος Λάππας (20 Μαΐου – 11 Ιουλίου) ανατρέπει τα Όρια, απωθεί τον περιορισμό, αδιαφορεί για τον «ορθολογισμό”. Ο Γιάννης Αδαμάκος (15 Ιουλίου – 4 Σεπτεμβρίου) κινείται πάνω στο Όριο, σε μια νοητή ιδεατή μεθόριο, εξαντλεί τα όρια ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και την υποκειμενική-υποσυνείδητη πρόσληψη της πραγματικότητας.  Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη (9 Σεπτεμβρίου -31 Οκτωβρίου) επιχειρεί να μετατοπίσει τα Όρια. Αντιπαλεύει την φθορά, συνθέτει τα θραύσματα, συνενώνει τα αποτυπώματα, δημιουργεί στρώσεις και επιστρώσεις, όπως οι φάσεις και οι αναμνήσεις του ανθρώπινου βίου.

INFO

Γκαλερί CITRONNE – Πόρος

Γιώργος Λάππας, “Φιγούρες και Σακίδιο με Αυτιά”

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 8 μμ

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου – 11 Ιουλίου 2017

Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη

Κείμενα καταλόγου έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη και Πολύνα Κοσμαδάκη