H ανισότητα που επικρατεί στην Ε.Ε. αποτυπώνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, με μια νοητή κόκκινη γραμμή να χωρίζει  Βορρά από Νότο και Ανατολή.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραστικά ο κατώτατος μισθός στο βωμό της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.(-14%)

.

Τα στοιχεία της Eurostat, του Ιανουαρίου 2017, δείχνουν την πλειοψηφία να έχουν εθνικούς μισθούς. Εξαιρέσεις αποτελούν η Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία όπου το επίπεδο του κατώτατου μισθού κατοχυρώνεται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και η Κύπρος στην οποία κατώτατος μισθός προβλέπεται μόνο σε ορισμένα επαγγέλματα-κλάδους.

Το βασικό αίτημα της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει βρει ευήκοα ώτα  από τους δανειστές.

Κοινός μισθός στην Ε.Ε.

Στη Μάλτα συζητήθηκαν τρόποι σύγκλισης των μεγάλων διαφορών στις αμοιβές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δια στόματος Αντόνιο Ταγιάνι κατέθεσε την πρόταση για ενιαίο κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό.

Σε συνδυασμό με τον κοινό υπουργό Οικονομικών και ενιαίο προϋπολογισμό της Ε.Ε. βαδίζουμε σε μια πιο σφιχτή σχέση των κρατών-μελών. Αυτή την μετεξέλιξη ονειρεύεται και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ώστε οι πολίτες της Ένωσης να αισθάνονται ισότιμοι.

 

Τι ισχύει

Μεταξύ 2008 και 2017, οι ελάχιστοι μισθοί διπλασιάστηκαν στη Βουλγαρία (+109%) και στη Ρουμανία (+ 99%), ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (+80%), καθώς και στα τρία κράτη-μέλη της Βαλτικής, την Εσθονία (+69%), τη Λετονία (+65%) και τη Λιθουανία (+ 64%).

Από τα στοιχεία της Eurostat γίνεται, επίσης, εμφανές ότι οι διαφορές στο ύψος του κατώτατου μισθού μεταξύ των 22 κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι μεγάλες. Ο κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο (1.999 ευρώ τον μήνα) είναι σχεδόν 9 φορές υψηλότερος από αυτόν στη Βουλγαρία (235 ευρώ) και πάνω από 7 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι στη Ρουμανία (275).

Εάν ληφθούν υπόψη οι διαφορές των επιπέδων τιμών και οι μισθοί αποτυπωθούν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), το εν λόγω χάσμα μειώνεται σε αναλογία περίπου 1 προς 3, (501 ΜΑΔ ανά μήνα στη Βουλγαρία σε 1.659 ΜΑΔ στο Λουξεμβούργο). Ειδικότερα, δέκα κράτη- μέλη, κυρίως από το ανατολικό τμήμα της Ε.Ε. έχουν κατώτατους μισθούς κάτω των 500 ευρώ, μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρία (235), Ρουμανία (275), Ουγγαρία (412), Πολωνία (453) και Εσθονία (470). Σε πέντε άλλα κράτη-μέλη, που βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Ε.Ε., οι κατώτατοι μισθοί ήταν μεταξύ 500 και 826 ευρώ ανά μήνα: Πορτογαλία (650), την Ελλάδα (684), Μάλτα (736), Σλοβενία (805) και Ισπανία (826), ενώ στα υπόλοιπα οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ πάνω από 1.000 ευρώ.