Τον διάσημο καρδιοχειρουργό Hazim J. Safi εξέλεξε η Ακαδημία Αθηνών ως αντεπιστέλλον μέλος της. Ο σπουδαίος αυτός γιατρός που διακρίνεται και για την ανθρωπιά του γεννήθηκε στο Ιράκ, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες και πανεπιστημιακές του σπουδές.

Αρχικά  μετεκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο St. James του Λονδίνου. Επειτα εκλήθη στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Χιούστον, όπου και απέκτησε την καρδιοχειρουργική ειδικότητα με μέντορα τον μεγάλο καρδιοχειρουργό Καθηγητή Michael DeBakey αλλά και τον εγνωσμένου κύρους καθηγητή Crawford.

Όταν ο καθηγητής DeBakey απεχώρησε, ο Δρ. Safi τον αντικατέστησε επί βραχύ διάστημα και ακολούθως ανέλαβε την διεύθυνση της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ο Δρ. Safi είναι σήμερα Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θώρακος, Καρδίας και Αγγείων, και επίσης Διευθυντής της αντιστοίχου μονάδος του Ινστιτούτου Καρδίας-Αγγείων Hermann.

Είναι μέλος 20 αμερικανικών και διεθνών εταιρειών και Κολλεγίων, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (FACS, American College of Surgeons) και το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας (Royal College of Surgeons of England).

Διακρίνεται για την εξαιρετική χειρουργική δεξιότητά του.  Είναι κορυφαίος στην χειρουργική της αορτής και ειδικότερα στην αποκατάσταση πάσης φύσεως ανευρυσμάτων με πείρα 47 ετών. Μάλιστα, τα εγχειρητικά πρωτόκολλα που έχει αναπτύξει είναι σήμερα διεθνώς καθιερωμένα.

Ως προσκεκλημένος ομιλητής ή επισκέπτης Καθηγητής, ο Δρ. Safi φροντίζει με ξεχωριστή αφοσίωση να βελτιώσει την εκπαίδευση νέων χειρουργών διεθνώς με πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και επιδείξεων προηγμένων χειρουργικών τεχνικών.

Παράλληλα με την εξάσκηση των ιατρικών του καθηκόντων έχει να παρουσιάσει αξιοθαύμαστα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Συγκεκριμένα έχει εκδώσει 1 σύγγραμμα, έχει συγγράψει 26 ειδικά κεφάλαια σε βιβλία και έχει δημοσιεύσει 250 πρωτότυπες εργασίες σε περιοδικά υψηλού κύρους και απηχήσεως, που έχουν λάβει περισσότερες από 13.000 βιβλιογραφικές αναφορές.

Χαρακτηριστικό της πολυσχιδούς ερευνητικής του δραστηριότητος αποτελεί το ασυνήθιστο γεγονός, ότι είναι συν-συγγραφεύς σε δύο εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στο έγκριτο περιοδικό Nature Genetics (με τον τεράστιο δείκτη απηχήσεως 31.6), οι οποίες αφορούν σε μελέτες μοριακής γενετικής και συγκεκριμένα στην ανεύρεση δύο γονιδίων, τα οποία ευθύνονται για τα αορτικά ανευρύσματα.

 

Θεωρείται σπουδαίος θεραπευτής με βαθύτατη ανθρωπιά. Ουδέποτε ο ίδιος αναφέρεται στα επιτεύγματά του. Συγκινούν ιδιαίτερα οι επιστολές ασθενών του, που έχουν αναρτήσει αυθορμήτως στο διαδίκτυο, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.