Ο τσάρος της Γερμανικής Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται πως οδεύει σε …απόσυρση. Ο πιο «μισητός» πολίτης της Γερμανίας για την Ελλάδα, μετά από εννέα χρόνια στο θρόνο του ΥΠΟΙΚ περνά σε νέα φάση.

Αναλαμβάνει την προεδρία της Μπούντεσταγκ σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την διαφύλαξη της δημοκρατίας μετά και την είσοδο του AfD. Ο 75χρονος πολιτικός αποτελεί τον αρχαιότερο βουλευτή με 45ετή παρουσία στην πολιτική σκηνή και έχει κερδίσει το σεβασμό όλων των παρατάξεων.

 

Στις 12 Οκτωβρίου 1990, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από τον Ντίτερ Κάουφμαν (Dieter Kaufmann). Ο Κάουφμαν έριξε τρεις πυροβολισμούς εναντίον του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Oppenau, κοντά στο Φράιμπουργκ (Freiburg) της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Τραυματίστηκε σοβαρά ένας σωματοφύλακας του και ο ίδιος ο Σόιμπλε υπέστη σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και τη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος και να καθηλωθεί έκτοτε σε αναπηρική καρέκλα.

Ο δράστης της απόπειρας κηρύχθηκε από τους δικαστές ψυχικά ασθενής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική.

Θα πρέπει να έχει επιλεγεί έως τις 24 Οκτωβρίου. Τη θέση σήμερα κατέχει ο Νόρμπερτ Λάμερτ του CDU, που δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός.

Το βασικό ερώτημα είναι αν θα μας λείψει ο άνθρωπος που είπε πως «οι Έλληνες θα μου στήσουν άγαλμα».

Μήπως έρχεται χειρότερος εφιάλτης και καλύτερα θα ήταν να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Kρίστιαν Λίντνερ που φέρεται ο επικρατέστερος αντικαταστάτης σε πρόσφατη συνέντευξη του επανέλαβε το αίτημά του για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά όχι από την ΕΕ.

Κατηγόρησε τον Σόιμπλε για πλάνη των ψηφοφόρων και τονίζει πως αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως λέει το ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κάτι που είναι δυνατό μόνο αν εγκαταλείψει την ευρωζώνη – τουλάχιστον προσωρινά ».

Μάλιστα συνιστά την έξοδο μας ως παραδειγματισμό κάθε απείθαρχου, δημοσιονομικά, κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.
.

Επίσης ο κ. Λίντνερ, σύμφωνα με το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση», υποστηρίζει ότι« δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσει η Ε.Ε. σε μείωση του χρέους στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα προκαλούσε ηθικό κίνδυνο moral hazard, (μια έννοια που οι Γερμανοί φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο).

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη προϋπολογισμό. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα ξεχωρίσει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι μέσω της οριστικής ανακατανομής.

Και είναι σαφώς ιδιαίτερα σκεπτικός με την πρόταση Μακρόν για ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης και έναν υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης.