Για να ενταχθεί ο Ιπποκράτης στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO υπεγράφη σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Μνημόνιο Συνεργασίας, θα συμβάλλει,

  • Στην ανάδειξη της Αιγαιακής Δίαιτας ως προτύπου υγιούς τρόπου διατροφής.
  • Στην προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του μνημείου του Ιπποκράτη στην Κω, στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
  • Στη διασύνδεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πληθώρα Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς και στη διοργάνωση σημαντικών δράσεων.
  • Στην κατάρτιση λίστας προς ένταξη, μνημείων και άυλων δράσεων.

Από την άλλη πλευρά η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, πρότεινε:

  • Τη διοργάνωση Εκδήλωσης – Προωθητικής δράσης στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι, με στόχο την προώθηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού με σημαντικό πολιτιστικό και  γαστρονομικό  ενδιαφέρον.
  • Τη διοργάνωση Πολιτιστικών & Περιβαλλοντικών Οδοιπορικών με στόχο την επίσκεψη και χαρτογράφηση των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού και του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη παρουσίαση περιοδεύουσας Φωτογραφικής Έκθεσης.
  • Τη διοργάνωση Φωτογραφικής Έκθεσης Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με στόχο την παγκόσμια προβολή των Ελληνικών Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Την παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης από τα στελέχη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO προς τα στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την άρτια προετοιμασία για την υποβολή προτάσεων για έγγραφή στο Διεθνή Κατάλογο της UNESCO είτε αφορά την άυλη είτε την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Τη συνεργασία για κοινή υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια με στόχο την πολιτιστική διαχείριση, την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

« Το νησί της Κω είναι στην συνείδηση όλων είναι ταυτισμένο με την παγκόσμια μοναδικότητα της πολύπλευρης πολιτιστικής κληρονομιάς της. Αρχής γενομένης από τον Ιπποκράτη, που χιλιετίες πριν,  έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης ιατρικής και διατροφολογίας, ήρθε η ώρα, τόσο τα μνημεία όσο και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού του πατέρα της ιατρικής, να καταλάβουν τη θέση που δικαιούνται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας,  αναλαμβάνει να προωθήσει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που θα συμβάλει στην ανάδειξη και στην παγκόσμια προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κω και του Νοτίου Αιγαίου. Πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με γνώμονα την εξωστρέφεια που έχει ανάγκη ο τόπος».