Η συνέντευξη Τύπου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες έδωσε σάρκα και οστά σε ένα  όνειρο από το 1954, στην αμυντική ασπίδα των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το ανακοίνωσε και διευκρίνισε πως έχουμε 178 οπλικά συστήματα στην Ευρώπη ενώ η Αμερική έχει 30. Ακόμα δίνουμε χρήματα για 17 τύπους τανκς ενώ η Αμερική έχει μόνο ένα. Σπαταλάμε το 50% του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ ενώ επίσημα φαίνεται το 15%.

 

Πέρα από την άμυνα στη ν ατζέντα ήταν το προσφυγικό, το Brexit, η ασφάλεια και η ενιαία ψηφιακή αγορά.

Οι προβολείς έπεσαν πάνω στην Τερέζα Μέι που ενημέρωσε για το τι ζητάει η Βρετανία: την ασφάλεια των πολιτών της που εργάζονται στην Ε.Ε. και αντίστροφα.

 

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που ήταν η πρώτη του παρουσία σε Σύνοδο. Ολιγόλεπτο τετ α τετ είχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί του όπου τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του και από την πλευρά του ο Γάλλος επίσημος εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην Ελλάδα.

Βασικό συμπέρασμα για τον Ε.Μακρόν είναι η κοινή στάση των 27 σε συνεργασία με την Τερέζα Μέι για το Brexit και η κάθαρση του διαδικτύου από το παράνομα προϊόντα.