Oι εγκαταστάσεις των Ελλήνων στη Ρωσία από την Άλωση μέχρι το 1922 και η πορεία τους στη Ρωσία/ΕΣΣΔ είναι το θέμα του νέου βιβλίου του διπλωμάτη και λογοτέχνη Διονύση Καλαμβρέζου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση».

Ο συγγραφέας εξετάζει τις ένοπλες συγκρούσεις και άλλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις κατά την ύστερη περεστρόικα και την πρώτη μετασοβιετική περίοδο, καθώς και τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαμορφώσει ομογενειακή πολιτική και στρατηγική.

Επίσης αναπτύσσει τις δράσεις της Ελλάδας υπέρ των ομογενών κατά την κρίσιμη περίοδο πριν και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ad hoc μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, σε μέτρα σχετικά με την παλιννόστηση και σε μέτρα για την ευρύτερη ενίσχυσή τους στις χώρες διαμονής.

Έτσι το βιβλίο παρέχει τη θέα συνόλου των ιστορικών σχέσεων Ελλήνων και Ρώσων και άλλων λαών της τ. ΕΣΣΔ, των μετακινήσεων των ομογενειακών πληθυσμών προς, εντός και από το ρωσικό/σο­βιετικό χώρο, των επιπτώσεων από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και των προοπτικών για την Ομογένεια.