Η μορφή του όμορφου Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού σε υποδέχεται στην «ρωμαϊκή γειτονιά» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για την αίθουσα 31 που έχει διαμορφωθεί έτσι που να νοιώθεις ότι εισέρχεσαι σε έναν υποβλητικό χώρο προσωπικοτήτων οι οποίοι ίστανται πάνω στα βάθρα τους με φόντο ένα άλσος, την Ακαδημία Πλάτωνος που απεικονίζεται στο βάθος.

Την ιδαίτερη ατμόσφαιρα διαμορφώνουν επίσης υπό τους ήχους μουσικής (του Ν. Ξανθούλη) τα λευκά σύνεφα του καταγάλανου αττικού ουρανού που τρέχουν  στο μεγάλο φάτνωμα της οροφής σαν τους αιώνες που έχουν διατρέξει την  ιστορία αυτού του τόπου από την εποχή που επισκέφθηκε την Αθήνα ο  Αδριανός.

Η  μαρμάρινη προτομή του Αδριανού (117-138 μ.Χ.) που βρέθηκε στη λεωφ. Συγγρού το 1933, κυριαρχεί στο κέντρο της αίθουσας. Τον συντροφεύουν επίλεκτες μορφές  που επηρέασαν τη σκέψη του, όπως ο Επικούρειος φιλόσοφος Μητρόδωρος (331/0-278 π.Χ.), ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και στωικός φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος (161-178 μ.Χ.), ο Αντώνιος Πολέμων (88-145 μ.Χ.) και ο Ηρώδης ο Αττικός (101-178 μ.Χ.).   Αριστερά τους σαν να τους εποπτεύουν από απόσταση ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και στα  δεξιά τους ο ωραίος Αντίνοος ο ευνοούμενος του Αδριανού που πνίγηκε στα νερά του Νείλου και έπειτα θεοποιήθηκε. Προτομές του κοσμούσαν πλέον πολλά Γυμνάσια.

Πίσω από την συντροφιά του αυτοκράτορα βλέπουμε τους Αθηναίους Κοσμητές στα βάθρα τους. Οι κοσμητές ήταν  άρχοντες της Αθήνας, υπεύθυνοι για ένα έτος για τη λειτουργία των Γυμνασίων, δηλαδή για την σωματική και πνευματική άσκηση των εφήβων.  Μετά τη θητεία τους για να τους τιμήσουν έβαζαν την προτομή τους στα Γυμνάσια ή στήλες όπως αυτές που εκτίθενται και απεικονίζουν δαφνοστεφανωμένους Κοσμητές από Αθηναίους εφήβους.

Την ιδέα για την οργάνωση της ωραίας αυτής έκθεσης με τίτλο «Αδριανός και Αθήνα Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» είχε η διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. Ηθελε το ΕΑΜ να μετάσχει στον διεθνή εορτασμό για τη συμπλήρωση 1900 χρόνων από την ανάρρηση του Αδριανού το 117 μ.Χ. στο θρόνο.  Γι αυτό συνεργάστηκε και με την  Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Το θεατρικό στήσιμό της έχει την υπογραφή της πάντα εξαιρετικής αρχιτέκτονα Μπέσυς Δρούγκα.

Τα συνολικά 40  εκθέματα προέρχονται αποκλειστικά από τη συλλογή Γλυπτών του ΕΑΜ. Στόχος της έκθεσης, όπως επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η κα Λαγογιάννη είναι να παρουσιαστεί ο φιλελληνισμός του Αδριανού. «Προωθώντας την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση, ο Αδριανός συνεισέφερε αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτισμικής  βάσης, που αποτέλεσε ένα από τα ουσιοδέστερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα κάνει την προσεχή Δευτέρα (27 Νοεμβρίου 2017) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπό την αιγίδα του οποίου θα λειτουργεί για ένα έτος.