Είναι γεγονός πως είχαμε ξεχάσει τη φιγούρα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Όλοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα και φράσεις του τύπου «φαντάσματα του παρελθόντος», καθώς και αρκετά βέλη ακόμα και από πρώην συντρόφους του.

Αν κλείναμε τη φωνή χθες και μέναμε στην εικόνα του, παραμένει ένας από τους πιο απλούς ηγέτες της Μεταπολίτευσης, μάλιστα θα έλεγα ακόμα θυμίζει καθηγητή ή διευθυντή ενός σχολείου.

Δεν το αναφέρω υποτιμητικά αλλά έχει τα χαρακτηριστικά μνημειώδους ηρεμίας, κατανοητού λόγου χωρίς πολλές φανφάρες.

Είναι αλήθεια πως ευθύνεται για πολλά στραβά που συνέβησαν στη θητεία του, τα σκάνδαλα των υπουργών του ή το περίφημο «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» και τη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Τα Ίμια θα πρέπει να αποτελέσουν ένα καλό μάθημα για τους πολιτικούς μας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη εκείνης της βραδιάς.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ «έκοψε» τη φόρα των Τούρκων που διεκδικούσαν απίθανα πράγματα. Να θυμίσω πως λίγες μέρες μετά τα Ίμια, οι Τούρκοι πήγαν να κάνουν τα ίδια στην Καλόλιμνο αλλά βρήκαν τη σθεναρή άρνηση των Αμερικανών.

Από την άλλη πλευρά έχει παράξει και συγκεκριμένο θετικό έργο ο κύριος καθηγητής:

Από δραχμή στο ευρώ

Από την πληθωριστική δραχμή στο σκληρό ευρώ, σίγουρα ήταν μια κοσμογονία για την Ελλάδα. Ήταν άκρως οικονομικά και όχι πολιτικά τα κριτήρια εισόδου στην ΟΝΕ. Μπορεί η χώρα να μην ήταν έτοιμη για τέτοια αλλαγή, αλλά ο Ζακ Ντελόρ ο οραματιστής της Ευρώπης έλεγε από το 1990 να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Έχουν περάσει περάσει 27 χρόνια και εμείς είμαστε στο ίδιο σημείο, σαν να είμαστε πάνω σε διάδρομο γυμναστικής.

Εξέλιξη του τραπεζικού συστήματος

Οι τράπεζες απέκτησαν πιο άμεσο τρόπο χρηματοδότησης αλλά οι επενδυτικές τους επιλογές ήταν λαθεμένες και φτάσαμε σήμερα να τις «σώζουμε» με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις. Όμως εδώ και επτά χρόνια κρίσης δεν πήγε φυλακή κανείς τραπεζίτης.

Με αυτά τα εργαλεία οι επόμενες κυβερνήσεις έκαναν πολιτική παροχών, με ευρωπαϊκά κονδύλια άλλαξε ο οδικός χάρτης της χώρας, με το ΕΣΠΑ κινείται κάθε επενδυτικό σχέδιο μέχρι σήμερα. Το όνειρο του Κώστα Σημίτη ήταν να αποκτήσουμε ευρωπαϊκό DNA αλλά δεν λογάριασε την κουτοπονηριά του Έλληνα.

Οι κ.κ. Καραμανλής, Παπανδρέου και Τσίπρας είχαν τη χρυσή ευκαιρία να απογειώσουν την πατρίδα μας, αυτό είναι το πραγματικό επίτευγμα του μακροβιότερου πρωθυπουργού (8 χρόνια και 2 μήνες). Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει αν ήταν ο αναμορφωτής της Ελλάδας ή ο «αρχιερέας» της διαπλοκής, δηλαδή ένας σύγχρονος Ιανός.