Με την ευκαιρία της ημερινής  Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ημέρας Νερού, η ύπατη εκπρόσωπος  της Ε.Ε.  Federica Mogherini  εξ ονόματος της Ε.Ε. επισημαίνει  τον κίνδυνο από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της λειψυδρίας και των περιορισμένων υδάτινων αποθεμάτων.

Όπως υπογραμμίζει,  ο κίνδυνος μεγαλώνει, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις δημογραφικές εξελίξεις, να επηρεάσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στο μέλλον.

Η κ. Μογκερίνι μεταξύ άλλων τονίζει:

Το ασφαλές πόσιμο νερό και οι υποδομές υγιεινής είναι ουσιώδεις για υγιή και αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, 663 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 1 στους 10 παγκοσμίως, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και να στερούνται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί, επίσης, να επιτύχει το στόχο της πρόσβασης σε αποχέτευση, καθώς 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 1 στους 3, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα της λειψυδρίας και των περιορισμένων υδάτινων αποθεμάτων, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις δημογραφικές εξελίξεις, είναι πιθανό να επηρεάσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στο μέλλον.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού επαναλαμβάνουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει μέσω της Ατζέντας του 2030, να εξασφαλίσουμε πρόσβαση και βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και των υποδομών υγιεινής για όλους, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Η δέσμευσή μας «δεν υπάρχουν αποκλεισμοί» σημαίνει ότι κανένας δεν πρέπει να στερείται την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Επαναλαμβάνουμε, επίσης, την προσήλωσή μας στη Συμφωνία των Παρισίων και στη Διακήρυξη δράσης του Μαρακές, με τις οποίες εκφράστηκε εκ νέου η αποφασιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, μεταξύ άλλων, και στο νερό.

Το ασφαλές πόσιμο νερό και οι υποδομές υγιεινής συνιστούν βασικές υπηρεσίες. Αποτελούν προαπαιτούμενα για την υγεία, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Εκτός από τη διμερή συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει από το 2007 περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε περισσότερες από 62 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Ως απάντηση στην αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών και στη διά της βίας εκτόπιση, η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συντρέχει τους ανθρώπους που πλήττονται από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, προσφέροντας ζωτικής σημασίας πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό νερό.

Η Ε.Ε. θα συνεχίσει, επίσης, να στηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προσέγγισης για την περιφερειακή ανάπτυξη, με βάση τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2013 σχετικά με την περί υδάτων διπλωματία, μέσω της προώθησης της διασυνοριακής διαχείρισης της συνεργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη, καθώς και για τη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κρίσιμη διασύνδεση μεταξύ του νερού, της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Η Ε.Ε. προωθεί, επίσης, την τήρηση των διεθνών συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα των υδάτων, ιδίως της σύμβασης UNECE για την προστασία και τη χρήση των διασυνοριακών υδάτων και των διεθνών λιμνών, καθώς και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο των χρήσεων των διεθνών υδατορευμάτων, πλην εκείνων που αφορούν τη ναυσιπλοΐα. Το νερό είναι πηγή ζωής. Καθήκον μας είναι να την προστατεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο.