Της Ευρώπης Κοσμίδη*

Πρωτοφανής ήταν η  ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, για την ταλαιπωρία των οδηγών κατά την επιστροφή από τις γιορτές του Πάσχα στην Ιονία Οδό, με τους περισσότερους να καταγγέλλουν πως εγκαινιάστηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Με μία κυνική, το λιγότερο που μπορώ να πω, διατύπωση το υπουργείο  Υποδομών αναφέρεται σε… αντίστοιχες περιπτώσεις που συμβαίνουν σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Το ποιες είναι αυτές έχει την δική του σημειολογία.

Για όποιον τυχόν δεν διάβασε την ανακοίνωση αξίζει να επαναλάβω ένα κομμάτι της. Έλεγε χαρακτηριστικά και με σαφή ειρωνική διάθεση: «καταγγέλλουμε ακόμη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μεγάλες καθυστερήσεις τις προηγούμενες ημέρες στους αυτοκινητόδρομους και τις σήραγγες ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου, στη Γενεύη, την Τουλούζη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες …Και τέλος καταγγέλλουμε όλους εμάς που φύγαμε το Πάσχα και επιστρέψαμε τη Δευτέρα του Πάσχα μαζικά, χωρίς την έγκριση της ΝΔ, της ΔΗΣΥΜ και του Ποταμιού».

Το ατόπημα της συγκεκριμένης τοποθέτησης είναι διπλό. Το πρώτο και βασικότερο η έπαρση και η αλαζονεία. Πως μπορεί η το αρμόδιο υπουργείο μετά από μία τέτοια ταλαιπωρία που πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι, με τις «ουρές» να φτάνουν μέχρι και τα 6 χιλιόμετρα, να απαντά με ειρωνεία και όχι με ένα, έστω τυπικό, «συγγνώμη». Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία διάθεση για αυτοκριτική, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στην πολιτική και στον δημόσιο βίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση με περισσή αλαζονεία αρνείται να παραδεχτεί τα λάθη της και να επιχειρήσει να τα διορθώσει.

Είναι η πιο χαρακτηριστική αποτύπωση της ίδιας ακριβώς νοοτροπίας που αναδύεται και από την διαπραγμάτευση, όπου η συνθηκολόγηση και ο ερχομός νέων μέτρων αντιμετωπίζεται σχεδόν πανηγυρικά με επίθεση στους… προηγούμενους. Η πάγια τακτική της άμυνας μέσω της επίθεσης.

Το δεύτερο ατόπημα ή μάλλον για να ακριβολογώ, το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι η σύγκριση με μεγάλες μητροπόλεις.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως το ίδιο συνέβη «και στις σήραγγες ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου, στη Γενεύη, την Τουλούζη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες».

Ο συντάκτης του κειμένου δεν ξέρω τι είχε κατά νου, πάντως είναι εντελώς ατυχής η σύγκριση με τις εν λόγω πόλεις. Όχι γιατί αυτές είναι πιο σπουδαίες από τις δικές μας. Δεν πάσχω από τέτοια σύνδρομα. Απλά επειδή τα δεδομένα και τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά. Νομίζω δεν χρειάζεται διεξοδική ανάλυση των διαφορών του Λος Αντζελες και του Λονδίνου από την περιοχή της Κλόκοβα.

Γιατί αν μπούμε σε τέτοιου είδους σύγκριση και κοιτάμε τι συμβαίνει στο Λονδίνο, τότε δεν είμαι σίγουρη ότι συμφέρει την κυβέρνηση. Γιατί εκεί γίνονται και δημοψηφίσματα τα οποία μετά τηρούνται οι ετυμηγορίες…

ΥΓ. Τα διόδια πάντως θα τα ανοίξουν από απόψε…

* Η Ευρώπη Κοσμίδη είναι πολιτικός μηχανικός και πολιτευτής με την ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής.