Και η Ακαδημία Αθηνών, παρόλο που δεν συνηθίζει να εκδίδει ανακοινώσεις για Κυβερνητικές αποφάσεις,  εκφράζει την ανησυχία της για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα.

Θεωρεί λάθος την κατάργηση του ισχύοντος νόμου 4009/11, που είχε ψηφιστεί από 256 βουλευτές, μετά από διαβούλευση ενός περίπου έτους. Επίσης υποστηρίζει ότι είναι ελάχιστο  το χρονικό διάστημα των 12 ημερών για διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου «ενόψει ιδιαίτερα της βαρύνουσας σημασίας του, διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις καθοριστικές για την μελλοντική εξέλιξη των ΑΕΙ, ΤΕΙ, της έρευνας και γενικότερα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας στη χώρα μας».

Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Αποφάσεις για την Εκπαίδευση και την  Παιδεία, που αφορούν το μέλλον των νέων γενεών, πρέπει να λαμβάνονται από ευρείες συναινέσεις και πλειοψηφίες της Βουλής με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η Ακαδημία Αθηνών κάνει έκκληση προς την Kυβέρνηση, όπως η διαβούλευση για την μελέτη του σημαντικού  και μακροσκελούς αυτού νομοσχεδίου διαρκέσει, τουλάχιστον, επί  εξάμηνο».