O απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε πως στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, θα ψηφίσει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν «κίνδυνο για τη Γαλλία».

«Η παρουσία της Ακροδεξιάς φέρνει για μία ακόμη φορά τη χώρα μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους. «Μπροστά στην τρομοκρατική απειλή, η Ακροδεξιά θα διαιρούσε βαθιά τη Γαλλία», συνέχισε. «Μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο, δεν μπορεί κανείς να σταθεί σιωπηλός. Η κινητοποίηση είναι απαραίτητη. Από την πλευρά μου, θα ψηφίσω Εμανουέλ Μακρόν», κατέληξε.

Ο Μακρόν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας στην κεντροαριστερά κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς μεταξύ του 2014 και 2016, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει αναπληρωτής γραμματέας της γαλλικής Προεδρίας, το πρώτο διάστημα της θητείας του Φρανσουά Ολάντ.

Πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται ο Ολάντ, μεταξύ αυτών και ο τέως πρωθυπουργός Βαλς, είχαν ταχθεί από τον πρώτο γύρο υπέρ του κεντρώου υποψηφίου.