Οι ολλανδικές εκλογές παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, αφού περνά το μήνυμα πως η σημερινή μέρα έχει σημασία όχι μόνο για τη Χώρα της Τουλίπας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Δύο θέματα έχει θέσει ο Χέιρντ  Βίλντερς για πρώτη φορά: την αποδοχή των μουσουλμάνων και την υπέρμετρη εξουσία των Βρυξελλών και πόσο αποτελεσματική είναι.

Συνέπεια αυτών είναι η επιθυμία του για δημοψήφισμα και η προσοχή στην οικονομική βοήθεια προς την Ε.Ε. Η εθνικιστική φανέλα που έχει φορέσει ο ακροδεξιός υποψήφιος ελκύει και πολίτες που δεν έχουν τέτοια ταυτότητα αλλά κουράστηκαν να «δίνουν» για τους Ευρωπαίους.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός Μαρκ  Ρούτε ποντάρει στην αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες, καθώς και την κινητοποίηση των νέων και των μουσουλμάνων.

Το ολλανδικό παζλ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τα 28 κόμματα, τα 14 κόμματα θα μπουν στη Βουλή και η κυβέρνηση θα απαιτεί συναίνεση τεσσάρων με πέντε πολιτικών σχηματισμών. Ενισχυμένοι οι Πράσινοι και μεγάλο ερωτηματικό πού θα βρεθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κινδυνεύει να μείνει απλός βουλευτής από υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup). Το 2012 χρειάστηκαν 3 μήνες για να τα βρουν οι Οράνιε, τώρα ακούγεται πως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα αν ο Βίλντερς κόψει το νήμα πρώτος.