Το Πακιστάν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη απογραφή του πληθυσμού του εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία του που διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από δεκάδες χιλιάδες απογραφείς, στρατιωτικούς και πολίτες.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία, όμως είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ναντίμ Έχσαν, ένας δάσκαλος που φορά κίτρινο γιλέκο με ένα κίτρινο ταμπελάκι που γράφει απογραφή. «Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, όμως η κυβέρνηση μάς καθησύχασε», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην επιχείρηση της απογραφής, εκ των οποίων οι 84.000 είναι πολίτες, στην πλειονότητά τους δάσκαλοι και τοπικοί αξιωματούχοι και 44.000 στρατιωτικοί. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο στοίχημα για τη χώρα που δεν διαθέτει καθόλου εμπειρία στις απογραφές.

Η επίσημη καταγραφή των μεγάλων δημογραφικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, στην κατανομή των εδρών στην Εθνοσυνέλευση και στη διανομή των ομοσπονδιακών πόρων. Ένα μεγάλο διακύβευμα ένα χρόνο πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Το 1998 το Πακιστάν είχε επισήμως 134,7 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η έκτη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου και πλέον εκτιμάται ότι οι κάτοικοί της έχουν φτάσει σχεδόν τα 200 εκατομμύρια. Η ισχυρή επαρχία Πουντζάμπ ενδέχεται να χάσει την ηγετική της θέση, καθώς ο πληθυσμός της αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι άλλων επαρχιών.

Η απογραφή θα επιτρέψει να γίνει γνωστός ο αριθμός των μελών περιθωριοποιημένων μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί και οι ινδουιστές, καθώς και αυτός των διεμφυλικών ατόμων, που θα καταγραφούν για πρώτη φορά. Ο πακιστανικός στρατός έχει κινητοποιήσει 200.000 άνδρες για την απογραφή, η οποία θα διαρκέσει ώς τα τέλη του Μαΐου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «οι στρατιώτες είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της επιχείρησης αυτής, ενώ θα ενεργούν ως ουδέτεροι παρατηρητές και θα φροντίζουν οι απογραφείς να μη δέχονται πιέσεις για να αυξήσουν τους αριθμούς».

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι «θα δημοσιοποιήσουμε τα προσωρινά αποτελέσματα στα τέλη του Ιουλίου».