Από το αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αρχίζουν τα φετινά θεατρικά δρώμενα «Οι πέτρες μιλούν» που έκαναν πέρυσι το ντεμπούτο τους σε αρχαιολογικούς χώρους με εξαιρετική επιτυχία.

Επί τρεις μήνες (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο) μια ομάδα νέων ηθοποιών θα μεταδίδει  στο κοινό τον λόγο αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), με τη μορφή θεατρικών δρώμενων (performances).

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και παρόλο που είναι οργανωμένη (Παρασκευή , Σάββατο και Κυριακή 11.00-13.00) λειτουργεί ως έκπληξη για τους επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Ολο τον Ιούλιο οι παραστάσεις θα δίνονται στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), τον Σεπτέμβριο το ραντεβού θα είναι στην Πύλη του Αδριανού και τον Οκτώβριο στην Αρχαία Αγορά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού. Στόχος η καθιέρωση ενός θεσμού για την πόλη, που φιλοδοξεί να αναδείξει την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντάς την με την τουριστική ανάπτυξη.

Τα κείμενα του Πλάτωνα, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» μελοποιημένο, στα αρχαία ελληνικά αλλά και ένα απόσπασμα από τον περίφημο Ομηρικό Ύμνο «Εις Αφροδίτην»  ερμηνεύουν νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί.  Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η αρχαία Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της Τέχνης ανά τους αιώνες, θα ζωντανεύουν με τρόπο ανάλαφρο και εύληπτο από όλους.

Η επιλογή του Ομηρικού Ύμνου «Εις Αφροδίτην» μάλιστα, έγινε ειδικά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη νέα, μεγάλη έκθεση του οποίου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» το αρχαίο κάλλος και η θεά Αφροδίτη κατέχουν κυρίαρχη θέση. Συνεχίζεται έτσι για δεύτερη χρονιά η άριστη συνεργασία της ΕΞΑΑΑ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στηρίζει εμπράκτως την πολιτιστική δράση ‘’Οι πέτρες μιλούν”.