Το χθεσινό υπουργικό αποτέλεσε το πολιτικό αγωνιστικό χώρο με τον διαιτητή-πρωθυπουργό να μοιράζει κάρτες διαφόρων χρωμάτων στους παίκτες.

Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής που δέχτηκε την παρατήρηση για ολιγωρία αν και δεν τον ονομάτισε.

Όλοι έγιναν δέκτες αυστηρής προειδοποίησης να συγκεντρωθούν στο στόχο της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο σε ένα χρόνο.

Τα εύσημα του πρωθυπουργού έλαβαν το υπουργείο Υγείας, Παιδείας και Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός, Γαβρόγλου και Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται πως έκαναν τομή στο πεδίο δράσης τους αλλά έχουν πολλά εμπόδια μπροστά τους.

ΤΟΜΥ στον αέρα

Σε πήλινα πόδια το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τις 239 υπό σύσταση Τοπικές Μονάδες Υγείας(ΤΟΜΥ). Τα «γιατρεία της γειτονιάς που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση παραμένουν με ισχνή στελέχωση αφού οι αιτήσεις των γιατρών δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του υπουργείου.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ) τόνισε πως ήταν αναμενόμενο γιατί η μέση αμοιβή στην Πορτογαλία φτάνει τα 4.000 ευρώ ενώ εδώ στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄δηλαδή 1.700 ευρώ. Ο υποψήφιος δεν θα μπορεί να έχει γιατρείο και θα έχουν διετή σύμβαση με ανάλογη παράταση.

Αμαρτίαι..υπουργών παιδεύουσι τέκνα

Στο χώρο της Παιδείας η προσπάθεια του Κώστα Γαβρόγλου δεν έχει πείσει παρουσιάζει δυσκαμψία με τις Πανελλαδικές. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία του σχολείου από προπαρασκευαστικό κέντρο εξετάσεων σε πυρήνα γνώσεων και δεξιοτήτων. Δεν μπορεί να στήνεται σε εκπαιδευτικό «απόσπασμα» κάθε μαθητής τρεις ώρες για το ακαδημαϊκό του μέλλον. Ίσως το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο υπό τον στενό έλεγχο του Κράτους να δώσει λύση και στο brain drain αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει όπως ο διάβολος το λιβάνι.

 

(Λ)ΕΦΚΑ υπάρχουν;

Και τέλος φτάνουμε στην φιλότιμη Έφη Αχτσιόγλου που παλεύει με τον ΕΦΚΑ. Η ιδέα ενοποίησης των Ταμείων δεν έχει αποφέρει ακόμα τα αποτελέσματα που ήθελε το υπουργείο.

Χιλιάδες συμπολίτες μας στην ουρά για την έκδοση της σύνταξης τους, ταμειακή αιμορραγία από τις εισφορές και χρήση του ΑΚΑΓΕ για την καταβολή των ενεργών συντάξεων, περιγράφει το πεδίο μάχης της Έφης.

Όσο οι νέοι εργαζόμενοι νιώθουν πως τους κλέβει το .κράτος με τις εισφορές και όχι ο εργοδότης που τους λέει να τους πληρώσει μαύρα, το ασφαλιστικό δε θα λυθεί», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησής του στη Βουλή για τις εκκρεμείς συντάξεις.

 

«Ο ΕΦΚΑ είναι παντελώς ανέτοιμος, όπως αποδείκνυε το έγγραφο που είχα παρουσιάσει σε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Πετρόπουλο στις 20 Ιουλίου. Τότε μου είχε πει πως το έγγραφο αυτό δεν είναι επίσημο. Όμως η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Πετρόπουλο και το Υπουργείο: 300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις, ενώ η αναμονή είναι τεράστια που στις επικουρικές φτάνει τα 3.5 έτη».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε συνοπτικά ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος με παρεμβάσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές:

«Πρώτον, μια μείωση των εισφορών κατά 8% μειώνει την ανεργία στο 8-9% από τις αρχές της δεκαετίας το 2020, ενώ αυξάνει τη μέση σύνταξη μακροπρόθεσμα κατά 15%, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Δεύτερον, θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό που παραμένει ανενεργός παρά τη θέσπισή του από τον Δεκέμβριο του 2016. Όσο οι μικρομεσαίοι ζουν στην εντατική δε θα δούμε ούτε υγιή αύξηση της απασχόλησης ούτε αύξηση των εσόδων που θα τονώσει τα δημόσια οικονομικά.

Τέλος αντί για τσουνάμι κατασχέσεων ένας πραγματικός εξωδικαστικός συμβιβασμός που θα περιλαμβάνει μόνο ταμεία, εφορία και τράπεζες και άρα θα ολοκληρώνεται χωρίς δικαστική επικύρωση ταχύτατα, θα μπορέσει να σώσει όσες επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν για να αλλάξει σελίδα η οικονομία μας, μακριά από τη μιζέρια και τη θηλειά των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Οι νέοι θέλουν να αποδράσουν, οι μεσήλικες είναι εγκλωβισμένοι και οι ηλικιωμένοι είναι σε απόγνωση.