Ο γνωστός Πλαστικός Χειρουργός Πέτρος Βλασταράκος μιλά στη Δημοσιογράφο και Συγγραφέα Υγείας, Ιωάννα Λάκα και μας ενημερώνει για τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές θεραπείες προσώπου για να βγούμε λαμπερές στην παραλία.

ΕΡ.Πείτε μας γιατρέ, τώρα που έχουμε φθάσει στο καλοκαίρι, τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε όμορφες, λαμπερές και φρέσκιες στην παραλία;

ΑΠ. Καταρχάς η πλαστική χειρουργική στοχεύει αρχικά στο να τονώσει την αυτοπεποίθηση γυναικών αλλά και ανδρών, πόσο μάλλον τώρα που το καλοκαίρι έχει φθάσει και όλοι θέλουμε μια νότα ανανέωσης. Οι μέθοδοι πλέον είναι πάρα πολλές και οι θεραπείες είναι ότι πιο σύχρονο έχει να επιδείξει η Αισθητική Χειρουργική. Αξίζει να τονίσουμε ότι παρόλο που διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού και ο ήλιος είναι αρκετά δυνατός στην όμορφη χώρα μας, ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μικρός.

ΕΡ. Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας και ένα από τα πρώτα σημεία που παρατηρεί κανείς επάνω μας. Ο χρόνος όμως περνάει, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ή ακόμη και να προλάβουμε τη χαλάρωση που προκαλείται με το πέρασμα του χρόνου;

ΑΠ. Αρχικά πρέπει να εντοπίσουμε το “πρόβλημα” που έχει η κάθε / o κάθε ασθενής. Τα τρία βασικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόσωπο με το πέρασμα του χρόνου είναι: η λέπτυνση του δέρματος, η απώλεια όγκου και η χαλάρωση/πτώση. Τα συγκεριμένα προβλήματα εντοπίζονται μεμονωμένα ή και σωρευτικά. Για να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο/θεραπεία, πάντα σε συνεννόηση με την/τον ασθενή, εντοπίζουμε το βαθμό του προβλήματος και έπειτα δρούμε στοχευμένα.

Ο Π. Βλασταράκος

ΕΡ. Πώς επιλέγετε γιατρέ τη μέθοδο που θα ακολουθήσετε;

ΑΠ. Πάντα η προσέγγιση σε έναν/μία ασθνενή γίνεται εξατομικευμένα και μόνο. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σε όλα τα άτομα μία συνήθη μέθοδο όπως γινόταν προηγούμενες δεκαετίες. Δεν μπορούμε στην οποιαδήποτε χαλάρωση να εφαρμόσουμε απλά μια ανόρθωση και να πούμε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Το σύχρονο lifting είναι η αποκατάσταση του όγκου του προσώπου. Πάντα το καλύτερο υλικό για την αντικατάσταση είναι το υλικό που έχει φύγει, το υλικό που λείπει πια από το δέρμα μας. Για παράδειγμα, σε μια χαλάρωση, έχει φύγει το λίπος άρα συνίστουμε για βέλτιστα αποτελέσματα, τη λιπομεταφορά.

ΕΡ. Κύριε Βλασταράκο, τώρα τελευταία ακούμε πολύ συχνά για την αναγέννηση. Τι ακριβώς είναι;

ΑΠ. Εδώ και μία δεκαετία η αναγέννηση είναι βασικός τομέας της Πλαστικής Χειρουργικής. Αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τα βιολογικά υλικά του σώματος, δηλαδή λίπος και αίμα. Τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στο λίπος είναι πολύ ωφέλιμα. Να τονίσουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων το πρόσωπο πέφτει προς τα κάτω και μπροστά, οπότε στο lifting πηγαίνουμε αντίθετα, πίσω και πάνω. Επίσης, το lifting δε γίνεται στο δέρμα αλλά στη μυϊκή στοιβάδα κάτω από το δέρμα.

ΕΡ. Πόσο σημαντική είναι η καλή σχέση, επικοινωνία και εμπιστοσύνη με έναν Πλαστικό Χειρουργό;

ΑΠ. Μιλώντας προσωπικά,  ο ρόλος μου σαν Πλαστικός Χειρουργός είναι πολυδιάστατος. Έχοντας δώσει τον Όρκο του Ιπποκράτη με καθιστά υπεύθυνο για τον/την κάθε ασθενή που θα με επισκεφθεί. Οφειλώ να εξηγήσω εις βάθος σε όλους μου τους ασθενείς για την κάθε μέθοδο που προτείνω εξατομικευμένα, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα, τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες που σπάνια μεν αλλά μπορεί να προκύψουν. Οι ασθενείς μου, μου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, τη σέβομαι απόλυτα αλλά ταυτόχρονα φέρω και  πολύ μεγάλη ευθύνη.