Η συγγραφέας Υγείας και Δημοσιογράφος, Ιωάννα Λάκα συνάντησε τον γνωστό Γενικό Χειρουργό Διονύσιο Πινιαλίδη και συζήτησαν για ένα θέμα που απασχολεί πολύ, κυρίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, τον καρκίνο δέρματος.

ΕΡ. Είμαστε πλέον στο καλοκαίρι, ο ήλιος είναι δυνάτος στην ηλιόλουστη χώρα μας, αλλά ο καρκίνος του δέρματος, αν δεν προσέξουμε καραδοκεί. Τι σημαίνει καρκίνος του δέρματος γιατρέ με λίγα λόγια;

ΑΠ. Με απλά λόγια, όταν μιλάμε για καρκίνο του δέρματος εννούμε την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, η οποία προκαλείται συνήθως από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, καθώς και από τη χρήση μηχανών μαυρίσματος UV. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στον κόσμο.

ΕΡ. Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι καρκίνων;

ΑΠ. Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος, καθένας από τους οποίους μπορεί να φαίνεται διαφορετικός στο δέρμα. Οι κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι το καρκίνωμα βασικών κυττάρων (BCC), που είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος, το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (SCC) που είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη από τις τρεις πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος και τέλος το καρκίνωμα κυττάρων Merkel (MCC), όπου είναι ένας πιο σπάνιος, επιθετικός καρκίνος του δέρματος.

 

Ο Δ. Πινιαλίδης

ΕΡ. Πόσο επικίνδυνο είναι το μελάνωμα γιατρέ;

ΑΠ. H πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι πράγματι το μελάνωμα. Πρόκειται για έναν καρκίνο που αναπτύσσεται από μελανοκύτταρα, τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα το χρώμα της. Το μελάνωμα προκαλείται συχνά από το είδος της έντονης, διαλείπουσας έκθεσης στον ήλιο που οδηγεί σε ηλιακό έγκαυμα. Η χρήση μαυρίσματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μελανώματος. Ενώ το μελάνωμα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του δέρματος, οι πολλά υποσχόμενες επιλογές θεραπείας βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.

ΕΡ. Κύριε Πινιαλίδη, δώστε μας ένα ασιόδοξο μήνυμα. Μπορεί ο καρκίνος του να δέρματος να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς;

ΑΠ. Τα δεδομένα στην ιατρική πλέον έχουν αλλάξει. Η εξέλιξη που έχει σημειώσει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει αρκετά στην επιτυχή αντιμετωπίση του καρκίνου. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό, αν δεν προσέξουμε πρώτα οι ίδιοι. Η έγκαιρη ανίχνευση αναφορικά με τον καρκίνο δέρματος, σώζει ζωές. Επειδή οι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια του.

Φυσικά, προσέχουμε πάντα την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κάτι που επισημαίνουμε αρκετά συχνά και κουράζουμε λίγο τον κόσμο, αλλά είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το τονίζουμε. Μην ξεχνάμε τις επικίνδυνες μηχανές μαυρίσματος! Αυτό που κρατάμε είναι ότι εάν διαγνωστεί νωρίς, τότε ο καρκίνος του δέρματος είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος.