Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον γνωστό Χειρουργό Ορθοπεδικό Βασίλειο Σακελλαρίου στο «Όστεον» στο Μαρούσι και συζήτησαν για την οστεοαρθρίτιδα και την ολική αρθροπλαστική.

ΕΡ. Στην ολική αρθροπλαστική υπάρχει διαφορά όσον αφορά τα συμπτώματα συγκριτικά με την μερική αρθροπλαστική;

ΑΠ. Στην ολική αρθροπλαστική έχουμε βαρύτερη παθολογία, πάσχουν και τα δύο ή τα τρία διαμερίσματα του γόνατος, το έσω, το έξω και η επιγονατιδομοιριαία άρθρωση. Υπάρχει εκτεταμένη φθορά, συνήθως υπάρχει και παραμόρφωση του γόνατος, μπλοκάρισμα, αδυναμία, αστάθεια. Είναι πιο βαρύ το περισταστικό, με εντονότερη παραμόρφωση, όπου εκεί χρειάζεται να αλλάξουμε τον άξονα του γόνατος, να ισιώσουμε δηλαδή το πόδι.

ΕΡ. Σε περιπτώσεις ολικής αρθροπλαστικής, όπου υπάρχουν και άλλα θέματα (π.χ. σάκχαρο), τι κάνουμε;

ΑΠ. Στις περιπτώσεις με βαρύ ιατρικό ιστορικό γίνεται ένας ενδελεχής προεγχειριτικός έλεγχος και βλέπουμε αν μπορούν να υποβληθούν οι ασθενείς σε ολική αρθροπλαστική. Αν δεν μπορούν, προσπαθούμε να δοκιμάσουμε άλλες μεθόδους συντηρητικές που μειώνουν αποκλειστικά τον πόνο χωρίς να υποβληθούν σε επέμβαση. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον, είναι πολύ σπάνιο να πει κάποιος ότι ένας ασθενής  δεν μπορεί να υποβληθεί σε αρθροπλαστική, διότι οι καινούριες τεχνικές είναι λιγότερο τραυματικές και είναι μη αιμοραγικές.

Ο Β. Σακελλαρίου

ΕΡ. Ουσιαστικά γιατρέ, η διαδικασία του χειρουργείου ποια είναι;

ΑΠ. Αφού γίνει η πρώτη εκτίμηση σε περιβάλλον ιατρείου, να δούμε το πρόβλημά του, τη βαρύτητά του, και τη βαρύτητα των γενικών παραγόντων, έχουμε μια εκτίμηση προεγχειρητική και έπειτα στο περιβάλλον του νοσκομείου γίνονται όλες οι προεγχειρητικές εξετάσεις και στη συνέχεια έρχεται την ημέρα του χειρουργείου κάνοντας εισαγωγή, νηστικός για να χειρουργηθεί. Η διαδικασία του χειρουργείου περιλαμβάνει επισκληρίδιο αναισθησία συνήθως ή γενική αναισθησία για τα άτομα που δεν δύναται να υποβληθούν σε επισκληρίδιο αναισθησίας, που έχουν προβλήματα με τη μέση τους.

ΕΡ. Πόσο διαρκεί ουσιαστικά;

ΑΠ. Η διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής είναι περίπου μία ώρα.

ΕΡ. Σας έχει τύχει γιατρέ να μπείτε για μερική αρθροπλαστική και να καταλήξει σε ολική αρθροπλαστική;

ΑΠ. Ναι, και για αυτό πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι και για τις δύο περιπτώσεις και ενημερώνονται και οι ασθενείς για μια τέτοια πιθανή περίπτωση. Είναι σπάνιο φαινόμενο, λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων. Συνήθως μιλάμε για βλάβες στην επιγονατιδομοιριαία άρθρωση, στο έξω διαμέρισμα του γόνατος, την άλλη δηλαδή πλευρά του γόνατος που δεν είναι διακριτές με την μαγνητική τομογραφία που κάνουμε προ του χειρουργείου και βλάβες συνδεσμικές, του έσω πλαγίου συνδέσμου και κυρίως βλάβη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στο γόνατο ακέραια και λειτουργικά.

ΕΡ. Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο ποιο είναι;

ΑΠ. Στην ολική αποκατάσταση απαιτείται πιο πολύς χρόνος αποκατάστασης σαφώς.

ΕΡ. Τι οδηγίες δίνετε μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο;

ΑΠ. Πρέπει να τηρούνται οι ιατρικές οδηγίες και όχι η παραπληροφόρηση των βίντεο και του youtube. Όχι τρέξιμο, περπάτημα, ανέβασμα, κατέβασμα από τον πρώτο 24ωρο, γιατί αυτά ταλαιπωρούν το εμφύτευμα που μόλις έχει τοποθετηθεί. Καλύτερη διαχείριση σημαίνει μεγαλύτερη μακροζωία.