Το «ξήλωμα» του κρηναίου οικοδομήματος που βρέθηκε στον σταθμό του μετρό «Αγία Σοφία» Θεσσαλονίκης, θα είναι προσωρινό. Μετά από ενάμιση-δύο χρόνια το σημαντικό αυτό διώροφο μνημείο το στολισμένο στις κόγχες του με αγάλματα θα επιστρέψει στη θέση του, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η άμεση αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ενόψει της τελικής απόφασης για την τύχη του μνημείου φαίνεται πως έπιασε τόπο. Το κακό είναι πως διέλαθε της προσοχής του ΣΕΑ η διατήρηση του παλαιοχριστιανικού και βυζαντινού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης που θα διατηρηθεί  μόνο σε ένα τμήμα του.  Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι σε όλα τα μέτωπα παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών εντύπων.

Δεν θα κοπεί τμήμα 5,5 μέτρων από την κρήνη που ξεδιψούσαν οι πολίτες του 4ου-7ου αιώνα όπως διαφαινόταν στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Η ηγεσία του Μετρό που υποστήριζε ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για την συνύπαρξη του αρχαίου με το έργο, αποφάσισε τη μετακίνηση του φρεατίου εξαερισμού όπως επίσης την διχοτόμησή του για να  μείνει το αρχαίο στη θέση του. Βέβαια, για να γίνει το φρεαρ εξαερισμού θα χρειαστεί να αποσπαστεί το κρηναίο οικοδόμημα, να μεταφερθεί και να επανατοποθετηθεί όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό υπολογίζεται σε 1,5- 2 χρόνια.

Στο ίδιο σημείο, κατά την κατασκευή των εισόδων του μετρό στην Αγία Σοφία και στην Αχειροποίητο έχει βρεθεί μια μοναδική διπλή ρωμαϊκή-βυζαντινή μαρμαρόστρωτη πλατεία η οποία δεν θα διατηρηθεί ολόκληρη, ούτε τα καταστήματα που λειτουργούσαν στην αγορά της εποχής εκείνης.