Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν  το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών της ΠΟΕΔΗΝ  που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας.

Η ένταση προκλήθηκε όταν αστυνομικοί εμπόδισαν δύο συνδικαλιστές να αναρτήσουν πανό στη Βουλή. Μετά από αψιμαχίες λίγων λεπτών τα πνεύματα ηρέμησαν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν παναττική στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 13:00 και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σύνθημα «απέχουμε από την αξιολόγηση. Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης».

Νωρίτερα στη συγκέντρωση μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση γιατροί έκαψαν συμβολικά έντυπα αξιολόγησης, ενώ με τα πανό τους επιτίθενται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Την ώρα τη έντασης παρέμεινε κλειστή η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της Μεσογείων, στο ρεύμα προς Αθήνα.

 

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και για το θέμα των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο, πραγματοποίησαν το πρωί, μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, κυρίως του Θεαγένειου, του ΑΧΕΠΑ και του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, στο πλαίσιο της απεργίας που εξήγγειλε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν να διαβιβασθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα και υπάρχουν πολύ μεγάλες αναμονές για χειρουργεία και για εξωτερικά ιατρεία. Kαι φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σχεδόν πανελλαδικά 35.000 κενές οργανικές θέσεις. Και η ανταμοιβή για τον κόπο που κάνουν οι υγειονομικοί είναι το αντιδραστικό νομοσχέδιο της αξιολόγησης που φέρνει η κυβέρνηση. Ζητάμε πρώτα απ΄ όλα να αποσυρθεί αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμες προσλήψεις, τέτοιες ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας» ανέφερε η νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Θεαγένειου, Αθηνά Γραμματικοπούλου, επισήμανε ότι οι ανάγκες στα νοσοκομεία αυξάνονται, τα καινούργια φάρμακα που αυξάνουν την επιβίωση των καρκινοπαθών είναι ακριβά και ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει περισσότερα χρήματα για την υγεία κάνει περικοπές ύψους 350 εκατ. ευρώ.