Θάφτηκαν στη λάσπη δύο σημαντικά μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στην Πιερία, ο ναός της Ισιδας και ο ναός του Υψίστου Διός.

Για τη μεγάλη ζημιά που έγινε λόγω της θεομηνίας μιλούσε με απόγνωση προχτές στο ραδιόφωνο η υπεύθυνη αρχαιολόγος μπας κι  ακούσει το Υπουργείο Πολιτισμού που ως εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται καθόλου.

Στην σημερινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρει καν ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, ότι τόνοι λάσπης σκέπασαν σημαντικά μνημεία, ούτε ποιές είναι ακριβώς οι ζημιές που προκλήθηκαν από την εισροή υδάτων από τη στέγη του αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου.

Πρέπει να πούμε εδώ ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά αναδεδειγμένο  αρχαιολογικό χώρο χάρις στις  πολύχρονες προσπάθειες του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.Οι ανασκαφές των μνημείων είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη δυσκολία γιατί αναβλύζουν νερά από το έδαφος, με αποτέλεσμα να σκάβει η πανεπιστημιακή ομάδα κυριολεκτικά μέσα στη λάσπη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσφατη καταστροφή είχε να πει ότι «η καταρρακτώδης βροχόπτωση που έπληξε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου την περιοχή της Πιερίας είχε επιπτώσεις και σε αρχαιολογικούς χώρους (;). Ήδη η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσει λεπτομερής καταγραφή και πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων από στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ».

Για το Δίον, ανέφερε «τμήματα του αρχαιολογικού χώρου καλύφθηκαν από λάσπη που κατέβασαν οι χείμαρροι από το Όλυμπο παρά την πρόσφατη εκβάθυνση του Βαφείρα ποταμού. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) υπέστησαν βλάβες από την υπερχείλιση του ποταμού επίσης ο Τάφος της Κατερίνης ( 4 ος π. Χ. ) πλημμύρισε.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στον χώρο των αποθηκών. Για την ασφάλεια είναι σε συνεχή εγρήγορση ο αρχιφύλακας και οι φύλακες του χώρου».

Οπως βλέπετε δεν γίνεται λόγος για τα δύο μνημεία (Ναός της Ίσιδας και ο Ναός του Υψίστου Διός) που βρίσκονται πλέον κάτω από  τα νερά, ούτε πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές προκειμένου να ξαναγίνει επισκέψιμος ο χώρος. Οι γνωρίζοντες δεν αναμένουν να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων καθώς θα απαιτηθούν κονδύλια και προσωπικό, που δεν υπάρχει.