Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, που απονέμει κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης, η Κάσι Κούλμαν Φάιβ,  έφυγε αργά το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο στο στήθος όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή.

Είχε γεννηθεί το 1951 στο Όσλο, είχε διατελέσει βουλευτής κατά τα έτη 1981-1997, πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος από το 1991-1994 και υπουργός την περίοδο 1989-1990 προτού ξεκινήσει τη μεγάλη σταδιοδρομία της στον ιδιωτικό τομέα. Εισήλθε για πρώτη φορά στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ το 2003.

Είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2015 στην προεδρία της επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό Τόρμπγερν Γιάγκλαντ και είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό «Forbes» μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έπειτα από πολλές αμφιλεγόμενες επιλογές επί εποχής Γιάγκλαντ (Μπαράκ Ομπάμα το 2009, Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012), η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ υπό την προεδρία της Κούλμαν Φάιβ έδωσε το βραβείο τα τελευταία χρόνια σε δύο εύθραυστες διαδικασίες ειρήνης εντελώς πραγματικές: στη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία και στον αφοπλισμό των μαρξιστών ανταρτών στην Κολομβία.

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Έμα Σόλμπεργκ απέτισε φόρο τιμής λέγοντας «ήταν ένας δυνατός και ζεστός άνθρωπος και παράδειγμα για πολλές νέες γυναίκες».