ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα και άλλοι παγκόσμιοι παίκτες μετατρέπουν παλιά ανθρακωρυχεία σε ηλιακά και αιολικά πάρκα. Οι μονάδες τροφοδοτούν με ενέργεια δεκάδες χιλιάδες σπίτια, με τις χώρες να αξιοποιούν αποδοτικά «νεκρή» γη που δεν καλλιεργείται.

Ο κόσμος εγκαταλείπει με ραγδαίους ρυθμούς τον άνθρακα, το πιο «βρώμικο» από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει για τα ανθρακωρυχεία -σε πολλές χώρες επιστρέφουν στη ζωή ως ηλιακά πάρκα.

Στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου πλωτού ηλιακού πρότζεκτ στην κινεζική πόλη Huainan, η οποία αντιστοιχούσε σχεδόν στο 20% των αποθεμάτων άνθρακα της χώρας βάσει εκτίμησης του 2008. Το πρότζεκτ παραγωγικής ικανότητας 150 μεγαβάτ, αποτελείται από πάνελς που βρίσκονται σε λίμνη που σχημάτισε ένα ανθρακωρυχείο με την κατάρρευσή του, σύμφωνα με την κρατική εταιρία ενέργειας China Three Gorges Corporation που ξεκίνησε την οικοδόμηση του πρότζεκτ τον Ιούλιο.

Η εταιρία γνωστοποίησε πως έχει δαπανήσει ένα δισ. γουάν (150 εκατ. δολάρια) στο πρότζεκτ, το οποίο αναμένει να είναι σε πλήρη ισχύ το Μάιο του 2018. Σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, θα μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια περίπου 94.000 κατοικίες. Το πρότζεκτ αυτό θεσπίζει νέο ρεκόρ στην κατηγορία του και πολύ σύντομα θα επισκιάσει ένα άλλο πλωτό πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας που υπάρχει στην ίδια πόλη και το οποίο έγινε τον περασμένο Αύγουστο το μεγαλύτερο πάρκο του είδους του στον κόσμο. Το τελευταίο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει 15.000 κατοικίες, επίσης βρίσκεται πάνω σε παλιό ανθρακωρυχείο.

Τα πρότζεκτς της Huainan έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κορυφαίοι παγκόσμιοι παίκτες χτίζουν όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, αλλά και ανανεώσιμης ενέργειας γενικότερα.

Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση σε όρους εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας φωτοβολταϊκών, επίσης εργάζεται αυτή τη στιγμή επάνω στη μετατροπή ενός ανθρακωρυχείου με μισό αιώνα ιστορίας, σε μονάδα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Το εργοστάσιο θα τροφοδοτήσει 40.000 κατοικίες με ενέργεια από ηλιακά πάνελς και ανεμογεννήτριες. Το ανθρακωρυχείο, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κλείνει τη χρονιά που έρχεται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες -μια χώρα μόλις μια θέση παρακάτω σε σχέση με τη Γερμανία σε όρους εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας φωτοβολταϊκών-, το Berkeley Energy Group σχεδιάζει να μετατρέψει ένα ανοικτό ορυχείο στα Απαλάχια Όρη σε μονάδα ηλιακής ενέργειας που θα μπορούσε να παράγει από 50 μέχρι 100 μεγαβάτ ενέργειας το 2018.

Τον περσινό Δεκέμβριο, η Harworth Group, μια εταιρία ανάπλασης στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως επιθυμεί να μετατρέψει το τελευταίο βαθύ ανθρακωρυχείο που έχει απομείνει στη χώρα και το οποίο έκλεισε το 2015, σε ηλιακό πάρκο παραγωγικής ικανότητας πέντε μεγαβάτ.

Η οικοδόμηση μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας πάνω σε «νεκρά» ανθρακωρυχεία έχει αρκετά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι μεταμορφώνει γη που σε άλλη περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αξιοποιηθεί, σε έδαφος που χρησιμοποιείται πλέον αποδοτικά. Για παράδειγμα, οι λίμνες που σχηματίζονται στα παλιά ορυχεία συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, πράγμα που τις καθιστά ακατάλληλες για καλλιέργεια.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει επισημάνει πως ένα πλωτό ηλιακό πάρκο λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά χάρη στην ψυκτική επίδραση του νερού. Τέλος, τα ηλιακά πάνελ περιορίζουν την εξάτμιση του νερού, γεγονός που βοηθά να μένουν οι λίμνες γεμάτες για περισσότερο καιρό.