Επανέκδοση ενός συναρπαστικού ρόουντ-μούβι

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

**** ½ – Η Αλίκη στις πόλεις

Alice in den Stadten. Γερμανία, 1974. Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς. Σενάριο: Βιμ Βέντερς, Φάιτ φον Φούρτσενμπεργκ. Ηθοποιοί: Ρούντγκερ Φόκλερ, Γέλα Ροτλάντερ, Λίζα Κρόιζερ. 110΄

Ένα γεωγραφικό ταξίδι μέσα από τη Γερμανία και τις επαρχιακές της πόλεις μετατρέπεται σε ταξίδι εσωτερικό, ταξίδι ταυτότητας αλλά και σχόλιο τόσο πάνω στην ίδια τη Γερμανία (μαζί και την Ευρώπη) και το μέλλον της σε σχέση με την Αμερική και τη δική της πορεία, σ’ αυτό το εξαίρετο, γυρισμένο σε μαυρόασπρο φιλμ, ρόουντ-μούβι του Βιμ Βέντερς, πρώτη σημαντική, πέρα για πέρα προσωπική, ταινία του σκηνοθέτη, που θα την ακολουθήσουν δυο άλλα, το ίδιο συναρπαστικά, ρόουντ-μούβις («Στο πέρασμα του χρόνου» και «Παρίσι Τέξας»).

Το ταξίδι ξεκινά όταν ο Γερμανός φωτορεπόρτερ Φίλιπ Βίντερ (Ρούντγκερ Φόκλερ) αναλαμβάνει, στη Νέα Υόρκη, που συναντά μια συμπατριώτισσά του, τη φροντίδα, προσωρινά όπως πιστεύει, της μικρής της, εννιάχρονης κόρης, Αλίκης (με τη μικρή Γέλα Ροτλάντερ να την ερμηνεύει με ξεχωριστή χάρη και αυθορμητισμό), μέχρι το Αμστερνταμ.

Για να βρεθεί ξαφνικά μόνος με την Αλίκη, και να αρχίσει να διασχίζει, μαζί της, τη Γερμανία, σ’ αναζήτηση της γιαγιάς του μικρού κοριτσιού. Ένα ταξίδι όμορφο, σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στη σύγχρονη κοινωνία (από τη μια εκείνη μιας αποξενωμένης, κυριαρχημένης από μια τεχνολογία που παραμερίζει τον άνθρωπο, Αμερικής, κι από την άλλη, εκείνη της Ευρώπης, με κύριο στόχο τον άνθρωπο και τη μοίρα του), ταξίδι που ο Βέντερς αφηγείται με οξυδέρκεια, με  τρυφερότητα αλλά και αγάπη για τη μουσική και τον κινηματογράφο (ιδιαίτερα εκείνο του Τζον Φορντ).

** ½ – Έρωτας μετ’ εμποδίων

The Big Sick. ΗΠΑ, 2017. Σκηνοθεσία: Μάικλ Σόουγουόλτερ. Σενάριο: Έμιλι Γκόρντον, Κουμάιλ Ναντζάνι. Ηθοποιοί: Κουμάιλ Ναντζάνι, Ζόι Καζάν, Χόλι Χάντερ. 120΄

Στην αληθινή ιστορία του πρωταγωνιστή και συν-σεναριογράφου της ταινίας, του σπουδαγμένου στην Αμερική Πακιστανού stand up κωμικού, Κουμάιλ Ναντζάνι, στηρίζεται η αρκετά απολαυστική αυτή ρομαντική κωμωδία που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Σόουγουόλτερ και που πρωτοπροβλήθηκε στο ανεξάρτητο φεστιβάλ του Sundance. Ιστορία που αναφέρεται στον έρωτα του Πακιστανού Κουμάιλ για την Αμερικανίδα Έμιλι Γκόρντον (σύζυγό του σήμερα και συν-σεναριογράφο της ταινίας), που, στην ταινία, ερμηνεύει η Ζόι Καζάν.

Έρωτας που συναντά εμπόδια από την  πλευρά της μουσουλμανικής οικογένειας του Κουμάιλ, η οποία τον θέλει να παντρευτεί Πακιστανή. Ο σκηνοθέτης αφηγείται με άνεση, ρυθμό και άφθονο χιούμορ (ανάμεσα στους παραγωγούς της ταινίας συναντάμε και το όνομα του Τζαντ Άπατοου) την πορεία του ήρωά του: από τη μια την επαγγελματική του πορεία ως stand up κωμικός, κι από την άλλη, στον αγώνα του να ξεπεράσεις τις πολιτισμικές του παραδόσεις και να ενταχθεί στην πολύ-πολιτισμική κοινωνία της Νέας Υόρκης.