Έκρηξη χθες τη νύχτα στο Μάντσεστερ Αρένα έσπειρε το θάνατο και τον τρόμο στην Βρετανία.

Η έκρηξη έγινε  σε συναυλιακό χώρο όπου τραγουδούσε η Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, με το κοινό να είναι στην πλειοψηφία του έφηβοι και νεαροί σε ηλικία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή της και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

 Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι, σύμφωνα με την αστυνομία: 22 νεκροί και 50 τραυματίες.

Στα πρώτα βίντεο από το σημείο φάνηκαν οι θεατές μετά την έκρηξη να τρέχουν πανικόβλητοι για να εκκενώνουν τον συναυλιακό χώρο του Mάντσεστερ Αρένα.

Ολα τα μεγάλα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπήρχαν πολλοί αιμόφυρτοι θεατές ύστερα από την έκρηξη που σημειώθηκε, προς το τέλος της συναυλίας.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Η αστυνομία έχει καλέσει εξ’ αρχής τους πολίτες να αποφύγουν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Οι αρχές το αντιμετωπίζουν ως «πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα», ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ήταν επίθεση καμικάζι δίχως να έχει επιβεβαιωθεί το οτιδήποτε ακόμη.

Η βρετανική αστυνομία λίγο μετά τις 03:00 (ώρα Ελλάδας) επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί είναι 19 και 50 οι τραυματίες.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια».

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συγκρίνουν με τις συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.