Ακόμη μια σύσκεψη έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις επόμενες ενέργειες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού ήδη μπήκαμε σε τουριστική περίοδο.

 

Η συνολική προσέγγιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, οι διαφορετικές διαστάσεις του θέματος και οι ενδεδειγμένες ενέργειες που συνιστώνται άμεσα, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με την συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος και ο  Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.  Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σάρλης και η Διευθύντρια του Γραφείου Υπουργού, Σοφία Θελερίτη. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνα Μπαριτάκη. Το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μαργαρίτα Κοκκώνη. Ο  ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε πολύπλευρα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με ζητούμενα: Την άμεση  παρέμβαση, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών το επόμενο χρονικό διάστημα. Την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε περίπτωση και τη συμμόρφωση με τους σχετικούς περιορισμούς που θέτουν η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία. Την υποβοήθηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων, με κάθε πρόσφορο μέσο και τη λήψη τυχόν πρόσθετων μέτρων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Την υιοθέτηση μόνιμης λύσης που θα απαλλάξει τους κατοίκους από το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.

 

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, θα επισπευτούν:

 

  • Όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να γίνει δυνατή η προσωρινή εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων σε προβλεπόμενο χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου

 

  • Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ της οριστικής λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, στη θέση Λίβας

 

Τις επόμενες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στη Ζάκυνθο και θα διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να αποσαφηνισθούν με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα, οι επόμενες ενέργειες και οι φορείς υλοποίησής τους.