Τρία κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ αποκάλυψαν το νέο εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει σε ανθρώπους από έξι μουσουλμανικά κράτη την είσοδο στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υπέγραψε το αναθεωρημένο εκτελεστικό διάταγμα νωρίς τη Δευτέρα. Το νέο διάταγμα απαγορεύει τους ανθρώπους από τα κυρίως μουσουλμανικά έθνη του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης να εισέλθουν στις ΗΠΑ για 90 ημέρες.

«Το Ιράκ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για να νικήσουμε το ISIS», δήλωσε ο υφυπουργός Rex Tillerson, προσθέτοντας ότι «έπειτα από μια έντονη κριτική τον τελευταίο μήνα εντοπίστηκαν πολλαπλά μέτρα ασφάλειας» που είχαν ληφθεί από την ιρακινή κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Ιρακινούς ταξιδιώτες και πρόσφυγες.

Σκηνές χάους εμφανίστηκαν στα αμερικανικά αεροδρόμια μετά την αρχική απαγόρευση που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, όταν σε χιλιάδες φοιτητές, πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους που κατείχαν την πράσινη κάρτα απαγορεύτηκε η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Η απαγόρευση τελικά απαγορεύτηκε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 9 Φεβρουαρίου.

Η νέα απόφαση ωστόσο δεν ισχύει για τους μόνιμους κάτοικους που έχουν πράσινες κάρτες ή για όσους διαθέτουν βίζα.

Η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση είναι «ζωτικής σημασίας μέτρο για την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Σέσιονς και υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Tραμπ ασκεί τη «νόμιμη εξουσία» του ως πρόεδρος.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και μια σειρά από πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται εναντίον της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στα δικαστήρια.