Η Σπαρτάκ Μόσχας έσπασε το δίπολο ΤΣΣΚΑ – Ζενίτ και πήρε το πρωτάθλημα Ρωσίας μετά απο 16 χρόνια.

Η “ομάδα του λαού” εξασφάλισε την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Το Σάββατο νίκησε 1-0 την Τομ Τομσκ με πέναλτι του Πρόμες. Χθες η Ζενίτ έχασε 0-1 απ΄την Τερέκ και έμεινε 3η. Έτσι η διαφορά της Σπαρτάκ με την 2η ΤΣΣΚΑ πήγε στους 10 βαθμούς και το πρωτάθλημα κρίθηκε μαθηματικά. Ο Σπάρτακος Μόσχας (το όνομα με ελληνική μετάφραση) ήταν πρώτος από την αρχή μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και έβαλε τέλος σε μια ξηρασία 16 ετών.

Ήταν το 10ο Ρωσικό πρωτάθλημα, αλλά 22ο συνολικά μετρώντας και αυτά της Σοβιετικής εποχής. Προπονητής είναι ο Ιταλός Μάσιμο Καρέρα (πρώην βοηθός του Αντόνιο Κόντε στη Γιουβέντους). Ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Oυκρανός μεγιστάνας Λεονίντ Φεντούν (στη φωτό με Πούτιν), που κατέχει και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της “Lukoil”. Η Lukoil είναι απο της μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 150 δισεκατομμύρια $ και απασχολεί 110.000 εργαζομένους.

Οι οπαδοί της Σπαρτάκ γέμισαν προχθές την ολοκαίνουρια “Arena Otkritie” (42.000 θεατές) που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου 2018. Η ομάδα τους κέρδισε την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και βέβαια θα είναι στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση. Η Σπαρτάκ πήρε το πρωτάθλημα επειδή εκμεταλλεύτηκε σχεδόν σε μέγιστο βαθμό την έδρα της. Οι 13 νίκες σε 14 εντός έδρας αγώνες μέχρι τώρα, είναι επίδοση που δε συγκρίνεται με καμίας άλλης ομάδας φέτος.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της φετινής πορείας, είναι ο 25χρονος Ολλανδός Κουίνσι Πρόμες. Με 11 γκολ και 9 ασίστ είναι με διαφορά ο MVP του πρωταθλήματος. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει μέχρι το τέλος, η μάχη ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ για τη 2η θέση που οδηγεί στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όποιος την πάρει θα είναι πιθανός αντίπαλος του νικητή των ελληνικών play off. Το κύπελλο Ρωσίας το πήρε πριν 6 μέρες η Λοκομοτίβ Μόσχας (2-0 την Ουράλ) και προκρίθηκε απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ παρότι είναι 9η στο πρωτάθλημα. Ως εκ τούτου, η ομάδα που θα τερματίσει 6η, θα χάσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Βαθμολογία σε 27 αγ.:

  1. ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ 63
  2. ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 53
  3. ΖΕΝΙΤ ΑΓ. ΠΕΤΡ. 52
  4. ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ 45
  5. ΤΕΡΕΚ ΓΚΡΟΖΝΙ 42
  6. ΡΟΣΤΟΦ 42