Η  διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε , αποδέχτηκε τη νέα σύμβαση εργασίας που πρότεινε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για τους συνεργαζόμενους με το δημόσιο κανάλι σκηνοθέτες, ώστε να διασφαλίζεται ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς αμοιβής, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΕΣ Χάρης Παπαδόπουλος.

Στόχος είναι «να προστατεύονται οι Έλληνες σκηνοθέτες από την σημερινή αναρχία των εργασιακών σχέσεων» και ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να είναι πιο υψηλό, προς όφελος του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα και των πολιτών.

Όπως γράφει η σχετική ανακοίνωση «η ΕΡΤ Α.Ε. και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αναγνωρίζοντας με σεβασμό τις σχέσεις εργασίας που εξασφαλίζουν αίσθημα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και υψηλά αισθητικά αποτελέσματα, κινήθηκαν στη διασφάλιση των εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών ώστε να μπορούν με επαγγελματική άνεση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια να παράγουν το έργο τους».

Στη νέα σύμβαση οι αμοιβές των σκηνοθετών αυξήθηκαν σημαντικά έναντι των προηγούμενων αμοιβών. «Τα νέα ποσά αμοιβών αποτελούν διασφάλιση μιας μίνιμουμ αποζημίωσης για έναν δημιουργό που εργάζεται κυρίως περιστασιακά, προκειμένου να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

Συγκεκριμένα, «η σύμβαση αυτή που πετύχαμε, δεσμεύει τον τηλεοπτικό παραγωγό ως προς τις αμοιβές του σκηνοθέτη στον προϋπολογισμό έργου που θα καταθέτει, προς έγκριση, στην Δημόσια Τηλεόραση, αναβαθμίζοντας και το ρόλο του ίδιου του παραγωγού αφού θα μπορεί έτσι να επιλέγει αξιοκρατικά τους καταλληλότερους σκηνοθέτες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της πρότασής του».

Μετά από πολύωρες και πολύμηνες διαβουλεύσεις της Ε.Ε.Σ. με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο και τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Σ Χάρη Παπαδόπουλο.

Πολύ θετικά όλα αυτά, ιδιαίτερα αν η ΕΡΤ αποφασίσει επιτέλους να προχωρήσει σε αναθέσεις περισσότερων σειρών και εκπομπών…