Ανοίγουν και πάλι οι διαδικασίες συμβάσεων και χρηματοδότησης προγραμμάτων Erasmus+ για τη νέα γενιά. Στα 4,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το 2017.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.

Για τη χώρα μας η χρηματοδότηση του προγράμματος Νεολαία του Erasmus+ είχε ανασταλεί προσωρινά από το 2014 προκειμένου να εξεταστεί εάν υφίστανται τα απαιτούμενα πρότυπα για τη χρηστή διαχείριση της χρηματοδότησης από την εθνική υπηρεσία που εποπτεύει τα κονδύλια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες –μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) ως Εθνικής Μονάδας Συντονισμού και Διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, μεμονωμένα άτομα, ομάδες ατόμων και οργανώσεις, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα Ανταλλαγής Νέων, να υλοποιήσουν Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία και να λάβουν μέρος σε ευρωπαϊκά σεμινάρια και διακρατικές συναντήσεις.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη, τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της Νεολαίας.

Το Erasmus+ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ η διάρκειά του φτάνει ώς και το 2020 με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα για το έτος 2017 ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις σχεδίων και δράσεων αφορά περισσότερους από 4.500 νέους και δεκάδες οργανώσεις νέων, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.