Το μπαλάκι έπεσε στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τα καταραμένα μπλοκάκια, αλλά και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Συναινετική διάθεση έδειξε στην πρόταση βουλευτών για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα με τα μπλοκάκια, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα σταλούν τα ειδοποιητήρια που αφορούν τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αγοράς, η υπουργός  υποστήριξε ακόμα ότι από τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί, προκύπτει ότι το 80% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν λιγότερα. Όπως είπε, θα πληρώσουν 170 ευρώ το μήνα, ενώ ήταν 245 ευρώ για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 210 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους.

«Το πρόβλημα χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και τόνισε ότι, τόσο με την πρώτη εγκύκλιο που είχε πρόβλημα όσο και με τη δεύτερη εγκύκλιο που βγήκε σήμερα, το πλαίσιο εισφορών ελάφρυνε τον εργαζόμενο.

Χάρης Θεοχάρης: Κέντρα Εμπαιγμού Πολιτών

Το γαϊτανάκι αποποίησης ευθυνών δεν ενδιαφέρει καθόλου τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι 700.000 δικαιούχοι στα ΚΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠ για την υποβολή αιτήσεων για το ΚΕΑ; Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της ιστοσελίδας keaprogram.gr;

2. Ποια περαιτέρω μέτρα σκοπεύει να λάβει η ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων ώστε να παύσει η ταλαιπωρία των δικαιούχων και να μειωθεί το διοικητικό βάρος στα ΚΕΠ;

Γεροβασίλη: Δεν φταίω 

Όπως εξηγεί η κ. Γεροβασίλη, η υποβολή αιτήσεων μέσω των ΚΕΠ πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΜΗΣ–ΚΕΠ», το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία τους (σσ ΚΕΠ), με το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η τελευταία υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας της αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της οποίας γίνεται η υποδοχή των αιτήσεων ΚΕΑ, είτε υποβάλλονται απευθείας ηλεκτρονικά, από τον αιτούντα, είτε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων, είτε μέσω των ΚΕΠ..

Η απάντηση δεν ικανοποίησε το βουλευτή που πρόσθεσε:
Η σπουδή της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη που ως άλλος Πόντιος Πιλάτος πέταξε την καυτή πατάτα  στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι αναντίστοιχη με τη σιωπή της κ. Αχτσιόγλου για το χάος που επικρατεί στα ΚΕΠ.
Περιμένουμε, λοιπόν, την απάντηση της κ. Αχτσιόγλου για τις διορθωτικές ενέργειες που πρόκειται να ληφθούν για την εξομάλυνση της κατάστασης.