Στην Ουάσιγκτον και τις ΗΠΑ γενικότερα είναι στραμμένα αυτές τις ημέρες τα βλέμματα όσον αφορά στις επόμενες εξελίξεις όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Σπυράκης

Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση (Fiscal Monitor) στην οποία προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% το 2018, το οποίο θα αυξηθεί στο 3,5% το 2019 και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό έως το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Ιούλιο με την έκθεση και έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο του 3,5% που έχει τεθεί για το 2018 στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση και προκαλεί προβληματισμούς στην ελληνική πλευρά, καθώς δεν αποκλείεται το Ταμείο να εγείρει νέες απαιτήσεις, όπως δεν αποκλείεται η μη επίτευξη των στόχων να φέρει υποχρεωτικά νέα μέτρα.

Ομως σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το mignatiou.com, θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτήν, το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.