Με χρώμα ελληνικό και προφίλ διεθνές ανοίγει τη νέα σεζόν της (2017-2018) τον Οκτώβριο η Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ. Η έναρξη θα γίνει με μια νέα παραγωγή, την «Ηλέκτρα» του Στράους και την διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα στον ομώνυμο ρόλο.

Στην χτεσινή παρουσίαση του πρώτου προγράμματος της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη που έγινε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, δόθηκε το στίγμα των παραστάσεων στις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής και απαντήθηκαν τα ερωτήματα για τα οικονομικά που συνοδεύουν το νέο αυτό ξεκίνημα με δεδομένο τα περιορισμένο τον περιορισμένο προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ.

«Μας ενδιαφέρει μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική, που δημιουργεί ερωτηματικά και ανοίγει συζητήσεις, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά και που ενώνει τους ανθρώπους» είπε ο κ. Κουμεντάκης. Το πρόγραμμα Κουμεντάκη έχει ορίζοντα τριετίας όση είναι και η θητεία του και διαρθρώνεται σε επτά κύκλους με έργα 18ου, 19ου και 20ού αιώνα, από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, σλάβικη).

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά, διάσημες όπερες όπως η «Ηλέκτρα» του Στράους, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό και η Υπόθεση Μακρόπουλου του Γιάνατσεκ. Ανεβαίνει με νέα, πιό φρέσκια ματιά ο «Μαγικός αυλός» από την Κωμική Όπερα του Βερολίνου και η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ», σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Θα δοθεί έμφαση και στην οπερέττα με την παρουσίαση της νέας οπερέτας του Νίκου Κυπουργού πάνω στη «Μήδεια» του Μποστ και θα τιμηθεί η μνήμη του Στέφανου Λαζαρίδη, με δύο παραστάσεις «Μποέμ» και «Τόσκα», που είδαμε κατά την διάρκεια της δικής του θητείας ως διευθυντή στην ΕΛΣ. Το καλοκαίρι του 2018 θα δούμε στο Ηρώδειο το «Ναμπούκο» και την «Κάρμεν».

Οσο για το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει την «Ωραία Κοιμωμένη» σε μια νέα βερσιόν, τον «Καρυοθραύστη» για παιδιά και ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν.

Η ΕΛΣ εγκαινιάζει και επαναπροσδιορίζει συνεργασίες με Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως με τους: Γιάννη Κόκκο, Γκρέιαμ Βικ, Πόντους Λίντμπεργκ, Πάτρικ Κίνμονθ, Νίκο Μαστοράκη, Γιοχάννες Συτς, Κέιτι Μίτσελ, Μπάρρη Κόσκυ, Αλεξάντερ Έκμαν, Γιάννη Χουβαρδά, Λέο Μουσκάτο, Νίκο Καραθάνο κ.ά.

Η Λυδία Κονιόρδου υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό της ΕΛΣ και ο Γ. Κουμεντάκης είπε ότι από το ΥΠΠΟΑ έχουν λάβει τα 10 από τα 12,5 εκατ. ευρώ της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης. Μένει να λάβουν άλλα 2,5 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι έχουν την σαφή διαβεβαίωση από το υπουργείου Οικονομικών ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στην ΕΛΣ για τα λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίως στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ.

Εχουν βέβαια κάποιες χορηγικές συμφωνίες της τάξεως των 700.000 ευρώ και διαπραγματεύονται κάποιες άλλες που σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν. Διευκρίνισε ότι οι χορηγίες αυτές προστίθενται στη μεγάλη δωρεά των 5.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η απορρόφηση της οποίας έχει ξεπεράσει το 50%.