Την ώρα που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε την ίδρυση ειδικών αστυνομικών μονάδων για τη Δυτική Αττική, οι κάτοικοι του Μενιδίου προχωρούσαν σε μια πορεία διαμαρτυρίας για την εγκληματικότητα της περιοχής και τη δολοφονία του 11χρονου μαθητή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζοντας το σύνθημα ” Μάριος Δημήτριος 11 χρονών αυτός είναι ο ήρωας του Δήμου Αχαρνών”, προχώρησαν σε ημίωρο αποκλεισμό της οδού Λιοσίων.

Στην πορεία παρενέβη νεαρός ρομά, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε σηκωτός από τους αστυνομικούς.

Ο δήμαρχος συνέστησε ψυχραιμία και διάλογο για να αποφασίσουν στην πρόταση του Υπουργείου.

 

Η πρόταση του Υπουργείου προβλέπει δέσμη μέτρων που καταρτίστηκε έπειτα από ολονύκτια επεξεργασία όλων των δεδομένων από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Αιχμή του δόρατος θα είναι μια ειδική υπηρεσία στα πρότυπα των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΤΑΕ), που φτιάχτηκαν για να χτυπηθεί η ιδιόμορφη εγκληματικότητα στο νησί.

Εκτός από την ίδρυση του Ειδικού Τμήματος, προβλέπεται:

– ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας,

– σταθερή παρουσία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε 24ωρη βάση, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αχαρνών,

– περαιτέρω ενεργοποίηση Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε σταθερή βάση.

Πιο συγκεκριμένα, θα είναι μόνιμα, σε 24ωρη βάση μία μονάδα ΟΠΚΕ και δύο Ομάδες ΔΙΑΣ, ενώ οι ΟΕΠΤΑ θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις Αχαρνές και των έλαιο των οδηγών για άδειες και διπλώματα, κάτι που θεωρείται… πολυτέλεια στην περιοχή, όπως λένε οι παράγοντες του δήμου.

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας, προβλέπει άμεση υλοποίηση των μέτρων, με την εγκατάσταση από αύριο κάποιων από τις ομάδες, ενώ εκτιμάται ότι το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσουν και οι επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση πού θα βρεθούν οι δυνάμεις για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έγινε με ρεαλιστικά κριτήρια και οι ενισχύσεις θα διατεθούν από υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και απελευθέρωση αστυνομικών από φύλαξη στόχων και από μη μάχιμα καθήκοντα.