ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 16 Ιουλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

16 Ιουλίου 622

 Αρχή του Ισλαμικού ημερολογίου. Είναι η χρονιά που ο Μωάμεθ εξορίζεται από τη Μέκκα  στη Μεδίνα, όπου και απέκτησε έναν πρώτο πυρήνα πιστών.

 

16 Ιουλίου 1054

 Ο καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισέρχονται στην Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη) κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και επιδίδουν παπική βούλα σύμφωνα με την οποία αφορίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός οδήγησε στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία.

16 Ιουλίου  1918

Ο τσάρος Νικόλαος Β, η τσαρίνα και τα πέντε παιδιά τους εκτελούνται στο Γιεκατερίνενμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

 

16 Ιουλίου 1942

 Ολοκαύτωμα: Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει τη μαζική σύλληψη 13.152 Εβραίων, οι οποίοι κρατούνται στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο στο Παρίσι πριν την εκτόπισή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

16 Ιουλίου 1945

Πρόγραμμα Μανχάταν: Αρχίζει η Ατομική Εποχή όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποιούν επιτυχημένη δοκιμή έκρηξης πυρηνικού όπλου βασισμένου στο πλουτώνιο, κοντά στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού.