ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 14 Ιουλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

14 Ιουλίου  1789

Γαλλική Επανάσταση: οι πολίτες του Παρισιού καταλαμβάνουν τη Βαστίλη. Η Άλωση της Βαστίλης μετατράπηκε σε σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, καθιερώνοντας μάλιστα την ημερομηνία του γεγονότος σε εθνική επέτειο της Γαλλίας. Η Γαλλική Επανάσταση ήταν περίοδος μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσε από το 1789 έως το 1799.

Ανέτρεψε τη μοναρχία, καθιέρωσε μια μορφή δημοκρατίας, πέρασε από περιόδους βίαιων πολιτικών ταραχών, και κατέληξε σε μια δικτατορία υπό τον Ναπολέοντα. Πολλές από τις αρχές της επανάστασης μεταδόθηκαν προς τη Δυτική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Εμπνευσμένη από φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες, η επανάσταση άλλαξε ριζικά την πορεία της σύγχρονης ιστορίας, προκαλώντας παγκοσμίως μείωση των απόλυτων μοναρχιών και αντικατάστασή τους από δημοκρατίες.

14 Ιουλίου 1933

 Νόμος στη Γερμανία κηρύσσει όλα τα πολιτικά κόμματα παράνομα, εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό.

 

14 Ιουλίου  1969

 Πόλεμος του ποδοσφαίρου: Μετά την ήττα της Ονδούρας σε αγώνα ποδοσφαίρου εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ, ξεσπούν ταραχές στην Ονδούρα εναντίον εργαζομένων από το Σαλβαδόρ.