ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 10 Ιουλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

10 Ιουλίου  48 π.Χ.

Στη μάχη του Δυρραχίου, ο Ιούλιος Καίσαρας αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματός του από τον Πομπήιο υποχωρώντας προς τη Θεσσαλία.

10 Ιουλίου 138

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στις Βάιαι. Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός (Publius Aelius Traianus Hadrianus, 24 Ιανουαρίου 76 – 10 Ιουλίου 138), ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά τα έτη 117–138, καθώς επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος. Αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους “Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες”. Η βασιλεία του είχε ένα διστακτικό ξεκίνημα, μια ένδοξη περίοδο ακμής και ένα τραγικό επίλογο.

10 Ιουλίου 1086

Ο βασιλιάς Κνούτος Δ΄ της Δανίας σκοτώνεται από εξεγερμένους αγρότες. Ο Κνούτος Δ΄ ήταν ένας φιλόδοξος βασιλιάς που κατόρθωσε να ενισχύσει σημαντικά το βασίλειο της Δανίας σε συνεργασία με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ενώ είχε σχέδια και για το βασίλειο της Αγγλίας. Σκοτώθηκε από επαναστάτες (1086), είναι ο βασιλιάς της Δανίας που κηρύχθηκε πρώτος Άγιος από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία (1101).

10 Ιουλίου 1553

Η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας.