ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 21 Απριλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

21 Απριλίου 753

Ιδρύεται η Ρώμη από το Ρωμύλο και το Ρέμο δίδυμα αδέρφια, απογόνους του Τρώα πρίγκιπα Αινεία, που σύμφωνα με το θρύλο ανατράφηκαν από μια λύκαινα.

 

21 Απριλίου  1792

Aπαγχονίζεται δημόσια ο επαναστάτης Ζοακίμ Ζοζέ ντα Σίλβα, γνωστός ως Tiradentes , που ηγήθηκε της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας, από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες. Από τον 19ο αιώνα θεωρείται εθνικός ήρωας της Βραζιλίας και προστάτης της Στρατιωτικής Αστυνομίας.

 

21 Απριλίου 1930

Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.

 

 21 Απριλίου 1941

Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών. Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη της 4ης Αυγούστου (Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος κλπ.) παραμένουν στις θέσεις τους.

 

 1960

Η νέα πόλη Μπραζίλια, που οικοδομήθηκε σ ένα κεντρικό οροπέδιο, 600 μίλια από την ακτή, ανακηρύσσεται η νέα πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

 

 21 Απριλίου 1963

Oι Beatles και οι Rolling Stones συναντώνται για πρώτη φορά επί σκηνής στο Club Crawdaddy της αγγλικής πόλης Ρίτσμοντ. Τη συναυλία ανοίγει το συγκρότημα του Μικ Τζάγκερ.

 

21 πριλίου 1967

Ξεσπά το στρατιωτικό κίνημα, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.  Από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα).

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.