ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 27 Ιουλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

27 Ιουλίου 1054

Ο Σίουαρντ, Κόμης της Νορθούμπρια εισβάλει στη Σκωτία και νικά τον Μάκβεθ, Βασιλιά της Σκωτίας. Ο Μάκβεθ έγινε περισσότερο γνωστός από την ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.Ο Μάκβεθ (ή Μακμπέθ, αγγλ. Macbeth) είναι θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ γύρω από μία βασιλοκτονία και τα επακόλουθά της. Είναι η μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ και πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1603 και του 1606. Πηγές του Σαίξπηρ γι’ αυτήν την τραγωδία ήταν παλιότερες περιγραφές για τον Μάκμπεθ της Σκωτίας, τον Μακντόφ και τον Ντάνκαν Α’ της Σκωτίας. Ωστόσο η ιστορία του Μάκβεθ όπως ειπώθηκε από τον Σαίξπηρ έχει ελάχιστη σχέση με τα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας της Σκωτίας, αφού ο Μάκβεθ ήταν ένας θαυμαστός μονάρχης.

 

27 Ιουλίου 1789

Ιδρύεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ήταν η πρώτη εκτελεστική υπηρεσία των Η.Π.Α. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο συντάχθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1787 και επικυρώθηκε από τα μέλη το επόμενο έτος, έδωσε στον Πρόεδρο την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων της χώρας. Σύντομα έγινε σαφές, ωστόσο, ότι μια εκτελεστική υπηρεσία ήταν αναγκαία για την υποστήριξη του Προέδρου κατά τη διεξαγωγή των υποθέσεων της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκριναν νομοθεσία για τη δημιουργία ενός Υπουργείου Εξωτερικών στις 21 Ιουλίου 1789, και ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτονυπέγραψε στις 27 Ιουλίου τον νόμο που καθιστούσε το Department of Foreign Affairs την πρώτη ομοσπονδιακή υπηρεσία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου Συντάγματος. Αυτή η νομοθεσία παραμένει ο βασικός νόμος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Σεπτέμβριο του 1789 πρόσθετη νομοθεσία άλλαξε το όνομα του οργανισμού σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αναθέτει ποικιλία νέων καθηκόντων. Οι νέες αρμοδιότητες περιλάμβαναν τη διαχείριση του Νομισματοκοπείου των Ηνωμένων Πολιτειών, την κατοχή της Μεγάλης Σφραγίδας του κράτους, καθώς και τη διενέργεια της απογραφής. Ο Πρόεδρος Ουάσιγκτον υπέγραψε τη νέα νομοθεσία στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι περισσότερες από αυτές τις αρμοδιότητες εσωτερικής πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταβιβάστηκαν τελικά σε διάφορες νέες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οργανισμούς που ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Secretary of State διατηρεί ακόμα μερικές αρμοδιότητες εσωτερικής πολιτικής, όπως είναι η κατοχή της Μεγάλης Σφραγίδας, καθώς και να είναι η υπηρεσία εκείνη, στην οποία δηλώνει εγγράφως την παραίτησή του ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επιθυμεί να παραιτηθεί.Στις 29 Σεπτεμβρίου 1789, ο Πρόεδρος Ουάσινγκτον διόρισε τον Τόμας Τζέφερσον της Βιρτζίνια, τότε πρέσβη στην Γαλλία ως πρώτο Secretary of State.

 

27 Ιουλίου 1794

Γαλλική Επανάσταση: συλλαμβάνεται ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος.Ο Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος Μαρία Ισίδωρος Ροβεσπιέρος (Maximilien François Marie Isidore de Robespierre, 6 Μαΐου 1758 – 28 Ιουλίου 1794) ήταν Γάλλος πολιτικός, δεσπόζουσα μορφή της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.Στην περίοδο της κυριαρχίας του Ροβεσπιέρου επικρατούσε απόλυτη Τρομοκρατία, στηριζόμενη στα Επαναστατικά Δικαστήρια και στην περίφημη Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, η οποία τελείωσε με το πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ (27 Ιουλίου 1794) το οποίο έγινε από τους ίδιους τους συντρόφους του, όταν συνασπισθέντες οι εχθροί τους στη Συνέλευση εισήγαγαν ψήφισμα να κηρυχθεί αυτός και οι φίλοι του εκτός νόμου.

Και ενώ σκόπευαν να τον συλλάβουν και μεταφέρουν από την Εθνοσυνέλευση στις φυλακές του κάστρου του Λουξεμβούργου, οπαδοί του τον φυγάδευσαν και ο Ροβεσπιέρος έσπευσε ως θριαμβευτής στο Δημαρχείο του Παρισιού προσπαθώντας να εξεγείρει τον λαό σε στάση. Τον πρόλαβαν όμως οι εχθροί του και τον πολιόρκησαν. Τραυματισμένος ο Ροβεσπιέρος προσπάθησε ν’ αυτοκτονήσει. Συνελήφθη όμως μαζί με τον αδελφό του Αυγουστίνο, τον Σαιν Ζυστ, τον Κουτόν και άλλους οπαδούς του. Την επόμενη ημέρα (28 Ιουλίου), ο Ροβεσπιέρος οδηγήθηκε στη λαιμητόμο χωρίς δίκη. Μαζί του εκτελέστηκαν οι στενοί του συνεργάτες, Σαιν Ζυστ και Κουτόν, αλλά και ο αδερφός του, Αυγουστίνος, υπό τα χειροκροτήματα του λαού του Παρισιού του οποίου μόλις λίγο καιρό πριν υπήρξε είδωλο. Την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου ακολούθησαν εκτελέσεις 120 περίπου Ιακωβίνων και η διάλυση της λέσχης τους το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

 

27 Ιουλίου 1900

Κατά την Εξέγερση των Μπόξερς στην Κίνα, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας έδωσε διαταγή για ανηλεή δράση κατά των εξεγερθέντων : «Δεν θα επιδειχθεί έλεος, αιχμάλωτοι δεν θα συλληφθούν. Όπως πριν χίλια χρόνια οι Ούννοι υπό τον Αττίλα κέρδισαν τη φήμη δύναμης που επιβιώνει σε θρύλους, έτσι θα γίνει και με το όνομα της Γερμανίας στην Κίνα, ώστε κανένας Κινέζος να μην τολμήσει ποτέ ούτε να λοξοκοιτάξει Γερμανό». Ο όρος «Ούννοι» από αυτή την ομιλία χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τους Γερμανούς από τη Βρετανική προπαγάνδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκριση υποβοηθήθηκε από το ενισχυμένο κράνος Pickelhaube, που φορούσαν οι Γερμανοί στρατιώτες μέχρι το 1916, που παρέπεμπε σε απεικονίσεις αρχαίων Ουννικών κρανών. Η χρήση αυτή, τονίζοντας την ιδέα ότι οι Γερμανοί ήταν βάρβαροι, ενισχύθηκε από τη Συμμαχική προπαγάνδα σε όλο τον πόλεμο. Ο Γάλλος στιχουργός Τεοντόρ Μποτρέλ περιέγραψε τον Κάιζερ ως «Αττίλα, αμετανόητο», που εξαπέλυε «ορδές κανιβάλων». H χρήση του όρου «Ούννοι» για να περιγράψει τους Γερμανούς επανήλθε στο προσκήνιο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για παράδειγμα ο Ουίνστον Τσώρτσιλ χρησιμοποίησε τον όρο σε χαρακτηριστικές ομιλίες του. Πάντως η χρήση του ήταν λιγότερο διαδεδομένη από ότι στον προηγούμενο πόλεμο. Τα Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιούσαν συχνότερα τον όρο «Τζέρι» ή «Κράουτ» για τους Γερμανούς αντιπάλους.

 

27 Ιουλίου 1961

Θεμελιώνεται η υψικάμινος της Χαλυβουργικής. Είναι η πρώτη βιομηχανική μονάδα του είδους στην Ελλάδα.