Πόλεμο εντυπώσεων μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. προκάλεσε η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει την τροπολογία για την ιθαγένεια Ελλήνων Εβραίων συγγενών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως προκαλεί θυμηδεία η «εκ παραδρομής λάθος ψήφος» που επικαλείται η Ν.Δ., κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία. Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει πως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. χρειάστηκε 185 λέξεις για να ζητήσει συγγνώμη για το αντισημιτικό του παρελθόν και ο πρόεδρος του κόμματος 1.682 λέξεις στην ομιλία του για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης βάλλει κατά του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι χρειάστηκε 14 ώρες και 333 λέξεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Αρκούσε, όμως, μόνο μια λέξη για να αναδειχθεί η υποκρισία τους: Παρών. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε στο παρασκήνιο μεταξύ της ακροδεξιάς συνιστώσας και των υπόλοιπων συνιστωσών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Η “εκ παραδρομής λάθος ψήφος” από την παράταξη που ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα μόνο θυμηδία προκαλεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ν.Δ: «Το κόμμα που συγκυβερνά με τον Καμμένο, κάνει κήρυγμα περί αντισημιτισμού»
Λίγο νωρίτερα η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «θράσος χωρίς μέτρο», σημειώνοντας στη δική της ανακοίνωση: «Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Το κόμμα που συγκυβερνά με τον γνωστό για τα αντισημιτικά του σχόλια, κ. Καμμένο, κάνει κήρυγμα περί αντισημιτισμού».

Το ιστορικό
Η Πειραιώς ανέφερε πως το ζήτημα της υπηκοότητας των κατιόντων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος έχει ρυθμιστεί, κατά μείζονα τρόπο, από νόμο του 2011, επί υπουργίας κ. Χάρη Καστανίδη, τον οποίο είχε υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία και πως η ψήφος της «παρών» στη χθεσινή τροπολογία συνέβη εκ παραδρομής.

Σχετικά με τη τροπολογία, η Νέα Δημοκρατία προσθέτει πως εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της, κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στα πρακτικά της Βουλής από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Παραθέτει επ’ αυτού τα συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα πρακτικά:

«ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μια αναφορά θα κάνω, απλώς για να ξέρουν τη στάση μας, για την τροπολογία που έχει καταθέσει – και ευτυχώς είναι και παρών εδώ – ο κ. Μηταφίδης. Επειδή, σε εμάς τουλάχιστον, δεν έχει έρθει εις γνώσιν μας κάποια θεσμική πρόταση από πλευράς της εβραϊκής κοινότητας ή από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, πρέπει πραγματικά να μας πείτε γι’ αυτό, για να μη βρεθεί κανείς κακοπροαίρετος να πει ότι είναι “φωτογραφική” η συγκεκριμένη τροπολογία.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: Έγινε σε συνεργασία με την ισραηλινή κοινότητα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εντάξει, απλώς, σαν παράταξη, δεν μας έχει έρθει. Εμείς θα είμαστε θετικοί, εφόσον υπάρχει αυτό το θεσμικό αίτημα.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: Και είναι και αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μάλιστα, εντάξει. Ύστερα απ’ αυτήν τη διευκρίνιση, εμείς είμαστε θετικοί»

Ωστόσο, προσθέτει πως «μέσα σε ένα κυκεώνα τροπολογιών της κυβέρνησης και των στελεχών της», η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εκ παραδρομής, κατεγράφη ως παρών, παρά τη σαφώς διατυπωμένη σύμφωνη γνώμη της.

«Τέλος, αφού θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνη που αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ το 1990 – σε αντίθεση με τα Κόμματα της Αριστεράς της εποχής εκείνης – να επισημάνουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισυνάπτει εκείνη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη «η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους απελπισμένους γκεμπελίσκους της κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσίπρας: H Νέα Δημοκρατία οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση
«Η απόφαση της Βουλής να αποδώσει την ιθαγένεια σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος και αποτελεί μια πράξη ισχυρού συμβολισμού εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Δεν εκπλήσσει κανέναν η καταψήφιση από τη Χρυσή Αυγή. H Νέα Δημοκρατία όμως οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση».

Με το σχόλιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κάρφωσε την στάση της Ν.Δ. να μην ψηφίσει στην Βουλή μια τροπολογία που υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου εκτός της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής.

Την έντονη έκπληξη και δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Ν.Δ. στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη και αποκαθιστά τους απογόνους των διασωθέντων Ελλήνων Εβραίων, που μέχρι τώρα δεν είχαν δυνατότητα να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, εκφράζουν κύκλοι του Ελληνικού Εβραϊσμού.

«Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την τροπολογία που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή γιατί αποδίδει όλα τα νόμιμα δικαιώματα στους απογόνους των Ελλήνων Εβραίων  που διασώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, και που στερήθηκαν την υπηκοότητα επειδή επέλεξαν να συνεχίσουν να ζουν το υπόλοιπο του βίου τους σε μια άλλη χώρα, αλλά παρόλα αυτά επέλεξαν να παραμείνουν Έλληνες στην ψυχή τους και όχι στην ταυτότητά τους που τους στερήθηκε» υποστήριξε ο β’ αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρας Ελιέζερ.

Σε ερώτηση για την απόφαση της Ν.Δ. να μη στηρίξει την τροπολογία, ο Βίκτωρας Ελιέζερ σημείωσε χαρακτηριστικά: «…Λύπη για τη στάση της Ν.Δ σε ένα θέμα που ενώνει τους απανταχού Έλληνες ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

Η στάση της Ν.Δ. σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ήρθε να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στην επέτειο του Ολοκαυτώματος όσο και η «συγγνώμη» του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη διακίνηση βιβλίου του Κωνσταντίνου Πλεύρη που αμφισβητούσε τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί.