Μετά τα χαμόγελα της υποδοχής, άρχισε η αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με το «καλημέρα» έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη για να του απαντήσει  ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης.

Λίγα λεπτά πριν τις 11:00 το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ Ερντογάν. Τον υποδέχτηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα.

Στις 11:30 ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Σύνταγμα όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

Εν συνεχεία, όπως είθισται, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δυο χωρών. Πρώτα η μπάντα του στρατού έπαιξε τον τουρκικό ύμνο και έπειτα τον ελληνικό.

Επόμενος σταθμός για τον Ταγίπ Ερντογάν, το Προεδρικό Μέγαρο. Περίπου στις 11:45 ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Ηρώδου Αττικού όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

 

Στην είσοδο του Μεγάρου ο τούρκος Πρόεδρος είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών. Λίγο πριν τις 12:00 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Τούρκος πρόεδρος εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συζητήσεις ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες.

Αυτήν την ώρα ο Ερντογάν είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.