Τρίτη 26 Δεκέμβριος 2023
Αρχική Επικαιρότητα Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε σχέδιο σωτηρίας της χώρας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε σχέδιο σωτηρίας της χώρας

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτακης στην συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ απάντησε στην πρόκληση του Ρουβίκωνα και έριξε την  ευθύνη στην κυβέρνηση πως κλείνει τα μάτια στις επιδρομές του.

 

Τα μέλη του Ρουβίκωνα είναι γνωστά και υπογράμμισε ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση θα είχε αντιμετωπιστεί, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως ούτε φοβήθηκε ούτε προβληματίστηκε για τις απειλές που δέχθηκε.

«Το πρόβλημα είναι ευρύτερο με τον Ρουβίκωνα. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που έχει σαφείς ιδεολογικές αναφορές, που ανέχεται, αν όχι υποθάλπει, την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Είναι μια επιχειρησιακή ομάδα που τους ηγέτες της τους γνωρίζουμε, γιατί ποστάρουν και δημοσίως στο Facebook. Μια οργάνωση που έχει κάνει μια σειρά από χτυπήματα βίαια, που ενέχουν απειλή. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως παράδειγμα σε αυτό έφερε τα όσα συνέβησαν στην Τήνο, όπου συνελήφθησαν και δικάστηκαν μέλη του Ρουβίκωνα, ενώ έκανε σύγκριση με τα όσα είχαν γίνει στο «ντου» του Ρουβίκωνα στη Βουλή. «Στην Τήνο με δέκα αστυνομικούς μπορούμε και συλλαμβάνουμε το Ρουβίκωνα, στη Αθήνα με 30 διμοιρίες ΜΑΤ ο Ρουβίκωνας αλωνίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Ρουβίκωνας προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας, με επιθέσεις σε πρεσβείες. Τόνισε ότι θα εξετάσει όλα τα μέσα για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.

Σημείωσε ακόμη ότι η βία χαμηλής ένταση και η βία υψηλότερης έντασης αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία», υπογραμμίζοντας ότι στα Εξάρχεια «εκπαιδεύεται μία νέα γενιά που ενδεχομένως καταλήξει στην τρομοκρατία. Και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας» υπογράμμισε.

 

Κατά τα άλλα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις αλλά καμία αναφορά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ανέφερε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν αποδίδουν τα φορολογικά έσοδα. Να σημειωθεί πως τα 2.65 δις παραμένουν ο στόχος είσπραξης.

Εγγυήθηκε πως δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά τόνωση της κινητικότητας στο δημόσιο.

Απέρριψε την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως το erga omnes του αλυτρωτισμού.και επέμεινε στην αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Βλέπουμε το τυρί και δεν βλέπουμε τη φάκα. Το ίδιο το όνομα περιέχει αλυτρωτικές βλέψεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ όταν ρωτήθηκε πώς- με αυτά τα δεδομένα- το συζήτησε ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Ή δεν το γνώριζε, ή το γνώριζε και αδιαφόρησε. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας». Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να μην περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

 

Συνεργασίες ακόμη και με αυτοδυναμία

Αναφερόμενος για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ακόμη και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει συνεργασία, με ένα γενικότερο προσκλητήριο δυνάμεων, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται σε αυτές τις δυνάμεις. Οι ΑΝΕΛ είναι στην ίδια κατηγορία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα δεν είναι δεξιά ή αριστερά, είναι πρόοδος ή λαϊκισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει την επόμενη μέρα των εκλογών και επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

 

Τρεις δεσμεύσεις για μείωση φόρων

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει, εντός διετίας, τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και θα περιορίσει τον φόρο στα μερίσματα.

Αν επιτευχτεί δημοσιονομική υπεραπόδοση, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τους εταίρους για μειώσεις εισφορών και προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ενώ σε δεύτερο χρόνο να επιδιώξει και τροποποίηση της κλίμακας ΦΠΑ.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να αξιοποιήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει πετύχει την τελευταία διετία μέσω της υπερφορολόγησης ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους θεσμούς, τονίζοντας ότι οι δανειστές αξίωσαν υψηλούς στόχους ακριβώς επειδή δεν εμπιστευόταν τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα μέτρα που έχει δεχτεί η κυβέρνηση και απέτυχε να αποτρέψει συνιστούν στην ουσία τέταρτο Μνημόνιο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

O πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ξανά ότι δεν θα κάνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά, σημείωσε, θα γίνουν «μετακινήσεις για κάλυψη θέσεων». Επιπλέον μίλησε για ένα νέο δημόσιο που οραματίζεται και το οποίο θα «συνεργάζεται καλύτερα με τον ιδιωτικό τομέα».

Ακόμη, ανέφερε την πρότασή του για μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις.

 

Συμπαθώ τον Μπουτάρη, αλλά δεν είναι επιτυχημένος δήμαρχος

Μιλώντας για τον Γιάννη Μπουτάρη, ανέφερε ότι του είναι συμπαθής, αλλά σχολίασε ότι δεν έχει πετύχει ως δήμαρχος.

«Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστρερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα, τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του μεσαίου χώρου… Με τον κ. Τσίπρα είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατίας. Οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1965 σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών», κατεληξκ.