Tης Ζωής Τόλη

Tο πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Andrew Lloyd Webber «Cats» παρουσιάζεται με τεράστια επιτυχία στο «Θέατρον» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, απόδοση κειμένου του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη.

«Είναι Γάτες, γι αυτό μπορούν και τολμούν», το μότο της παράστασης. Grisabella η απαστράπτουσα, διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και Gus ο υπέροχος Κώστας Αρζόγλου.

Μια πολύ ακριβή παραγωγή που στηρίζεται στο πανέξυπνο Old Possum´s Book of Practical Cats ( Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο Πόσσουμ ), του TS Elliot, του σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο λογοτεχνίας το 1948.

Το “Cats”, αποτελεί μία από τις μακροβιότερες επιτυχίες του μουσικού θεάτρου όλων των εποχών. Ανέβηκε το 1981 στο West End του Λονδίνου και παιζόταν συνέχεια επί 21 χρόνια, ενώ στο Broadway επί 18. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Laurence Olivier, και επτά Tony για το καλύτερο μιούζικαλ. Το 2016 έγινε το τέταρτο μακροβιότερο σόου στην ιστορία του Broadway και έκτο στην ιστορία του West End. Ως ένδειξη τιμής το 1997 απονεμήθηκε στον Α. L. Webber ο τίτλος του λόρδου.

Περισσότεροι από 73.000.000 θεατές έχουν δει παγκοσμίως αυτό το φανταστικό μιούζικαλ, το δε εμβληματικό τραγούδι, “Memory”, έχει διασκευαστεί επίσημα και ηχογραφηθεί από περισσότερες από 150 ερμηνεύτριες. Είναι μια όμορφη μπαλάντα που πέρασε στην αιωνιότητα και επειδή την ηχογράφησε η εξαιρετική Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Ο μετρ των μιούζικαλ,  Άγγλος Andrew Lloyd Webber, επιθυμούσε από παιδί να μελοποιήσει τα ποιήματα του Elliot με τους έντονους συμβολισμούς. Συνέθεσε, λοιπόν, μουσική που έγινε αμέσως κλασική και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία των Cats. Ένας «προκλητικός» μουσικός συνδυασμός τζαζ, ποπ, μιούζικχολ και ροκ που εκφράζεται με μουσική, χορό,τραγούδι και ποίηση.

Οι πρωταγωνιστές της μαγευτικής ποίησης του T.S.Elliot θα τραγουδήσουν για πρώτη φορά στα ελληνικά, μεταφέροντας στο κοινό την αύρα ενός από τα διασημότερα έργα της μουσικοθεατρικής σκηνής.

Ένα εξαιρετικό τρίδυμο, ο πολύπειρος Μαλισσόβας, ο χαρισματικός Ευαγγελάτος, και ο ικανότατος Πρίφτης, συνεργάστηκαν επιτυχώς και μας έδωσαν μία φαντασμαγορική παράσταση με εμπνευσμένη σκηνοθεσία, πιστό / αληθινό ελληνικό στίχο και πολυδιάστατη μουσική που μας ταξιδεύει.

Το σκηνικό του Κων/νου Ζαμάνη, λιτό και απέριττο παραπέμπει στις στέγες και τις ταράτσες, αγαπημένος τόπος για τις παιχνιδιάρικα αιλουροειδή με μία πανσέληνο να φωτίζει τη σκοτεινιά της νύχτας.

Η σκηνοθετική γεωμετρία του έργου ρεαλιστική, σχεδόν κινηματογραφική, αβανταδόρικη, με εμφανή στόχο, διαχειρίζεται το υλικό αριστοτεχνικά, κάνοντας το Δημήτρη Μαλισσόβα να κερδίζει το στοίχημά του. Αξιέπαινη προσπάθεια αν σκεφτούμε πως ο πολυταλαντούχος σκηνοθέτης με υπέροχες δουλειές στο βιογραφικό του, σε μία σεζόν, ανέβασε τρία μιούζικαλς με μεγάλη επιτυχία.

Η διανομή απαρτίζεται από έξοχα ταλαντούχα πλάσματα που παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν αποδεικνύοντας ανά πάσα στιγμή τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους.

Η ιστορία του “Cats”, αφηγείται το βίο και την πολιτεία μιας φυλής γατών, των Gellicle Cats που μια νύχτα με πανσέληνο θα αποφασίσουν ποια από αυτές θα ανέβει στον ουρανό, θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer.

Μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα, οι γάτες χορεύουν, διασκεδάζουν, κάνουν σκανταλιές και διηγούνται τη ζωή δοξασμένων γατών της ράτσας τους. Είναι γάτες ξεχωριστές, με προσωπικότητα, από «σπίτι», καλλιεργημένες, θαραλέες, ανεξάρτητες και περήφανες. Εν ολίγοις γάτες comme il faut.

Βέβαια μέσα στην γατίσια κοινότητα τους συναντάμε όλα τα είδη των χαρακτήρων, όπως και στις ανθρώπινες κοινωνίες. Γάτες άσωτες, ανυπάκουες, πονηρές, μάγισσες, γάτες που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

Ο σοφός αρχηγός τους, ο Deuteronomy, την αυγή επιλέγει τη Grisabella , η οποία στα νιάτα της είχε φύγει από τη φυλή της και τώρα επιδιώκει διακαώς να ενσωματωθεί και να αγαπηθεί από τους ομοίους της.

Η Σόνια Θεοδωρίδου ως η μετανιωμένη, μεγάλη σε ηλικία, γάτα – σταρ, παίζει με ταπεραμέντο, λυρισμό και ευαισθησία. Ερμηνεύει το Memory με ειλικρίνεια, βάθος και μεγαλοπρέπεια, όπως ταιριάζει σε μια μεγάλη ντίβα.

Ο Gus του Κώστα Αρζόγλου, μοναδικός, κεντραρισμένος στο ρόλο, μεταδίδει μια γλυκειά μελαγχολία με παλμό ελκυστικού συναισθήματος. Πρώην ηθοποιός του θεάτρου δοξασμένος, τώρα γερασμένος και τυφλός.

Ο ταλαντούχος Ίαν Στρατής ως Rum Tum Tugger, απλώς καταπληκτικός, παίζει, χορεύει με κομψότητα, αλλά αυτό που γοητεύει πάνω από όλα είναι η ερμηνεία των τραγουδιών με την ιδιαίτερα ξεχωριστή φωνή του.

Υποδύετσι εκείνο τον τύπο γάτας που είναι sui generis, ένα χαρακτήρα νάρκισσο και απρόσιτο. Ο σνομπισμός του δεν επιτρέπει εναγκαλισμούς και τρυφερές περιπτύξεις.
Το κοινό συναρπάζεται από την όλη καλαίσθητη σκηνική του δράση και τον καταχειροκροτεί.

Deuteronomy είναι ο Πάνος Παταγιάννης, εύστοχος, στιβαρός, με την απαραίτητη δωρικότητα του γάτου – ηγέτη. Όταν απαγάγεται από τον κακό αντίπαλο Μακάβιτι, ο παμπόνηρος Μistofellis (Πάνος Μαλακός), τον απελευθερώνει επαναφέροντας την ισορροπία στο γατόκοσμο.

Ο Deuteronomy είναι ένα γατίσιο πρόσωπο, ενωτικό, ήρεμο, συνειδητοποιημένο που κρατά την φυλή των Gellicle Cats μακριά από οποιαδήποτε δυσαρμονία. Άρης Πλασκασοβίτης και Μαρία Δελετζέ κέρδισαν τις εντυπώσεις ως Mungojerrie και Rumpelteaser, δύο ολόιδιες γάτες, σκανταλιάρες, σκερτσόζες, όλο νάζι που σκορπίζουν τη χαριτομενιά τους απλόχερα, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Κάνουν τις κατεργαριές τους, κλέβουν φαγητό από τη γειτονιά, προκαλώντας σύγχυση, καθώς είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει κανείς, αφού η μία είναι πιστή αντιγραφή της άλλης. Παίζουν πειστικά, άνετα, πληθωρικά, δημιουργώντας χείμαρρο εικόνων.

Ο ταλαντούχος Α. Πλασκασοβίτης έμπειρος στα μιούζικαλ, κινείται άλλοτε με δραματική ένταση και άλλοτε με κωιμικό τρόπο, μέσα στο ερμηνευτικό του κέντρο, συμμετέχοντας με καίριο τρόπο στην εξέλιξη της πλοκής. Είναι αλήθεια πως αυτός ο νεαρός περφόμερ σε κάθε του δουλειά, μας εκπλήσσει απολύτως καταφατικά, μεταδίδοντας πλούτο θετικής ενέργειας.

Η Μ. Δελετζέ ανταποκρίνεται στο ρόλο με παιχνιδιάρικο ύφος και ικανότητα υποκριτικής και φωνητικής αυτοτέλειας. Ένα ντουέτο πετυχημένο με άριστες χορευτικές και ερμηνευτικές αποδόσεις.

Εξαιρετικοί οι Ιάσων Μανδηλάς (Munkustrap ) και Πάνος Μαλικούρτης (Bustofer Jones), ικανότατη όπως πάντα η Κατερίνα Σούσουλα (Jellylorum), πολύ καλές οι Άννα Φιλιππάκη (Jemina), Ευγενία Λιάκου (Bombalurina) και Μαίρη Συνατσάκη (Electra).

Την όλη άρτια μουσικοθεατρική δουλειά συμπληρώνουν οι ταλαντούχοι : Ε.Βακάλη, Π.Δεσινιώτης, Δ.Καράλης, Ν.Λεβέντη, Α. Μάγγου, Π. Μαλακός, Γ.Μανιατόπουλος, Γ. Μαντάς, Κ. Σαλής, Α. Σιδεράς, Σ. Σωτηροπούλου, Λ.Σπαχή και Ε.Σταμάτη. Ξεχώρισε για τις χορευτικές ικανότητές της και όχι μόνο, η Κων/να Κωνσταντίνου. Τις νεωτερικές και ονειρεμένες χορογραφίες επιμελήθηκαν οι Θοδωρής Πανάς, Λίζα Μπάσοβα, Κων/νος Μακρυπίδης και Στεφανία Σωτηροπούλου.

Τα πανέμορφα, πολύχρωμα και πλούσια κοστούμια ανήκουν στο Διονύση Κολποδίνο, το φανταστικό μακιγιάζ έκανε ο Γιάννης Μαρκετάκης, το hairstyling o πολύ καλός Τρύφων Σαμαράς, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλης, την κίνηση η Άλκηστις Πολυχρόνη και τον ήχο φρόντισε ο Νίκος Χρονόπουλος.

Η μουσική διδασκαλία και η διεύθυνση πολυμελούς ορχήστρας από τον αξιόλογο Αλέξιο Πρίφτη ντύνει με το αρμόζον κάλλος το πολυαγαπημένο μυστηριακό μιούζικαλ, συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα μιας παραγωγής με καλλιτεχνική φωνή και αισθητική, ισάξια του εξωτερικού. Τα μηνύματα δυνατά, διαχρονικά και οι συμβολισμοί εναρμονισμένοι στο concept του θεματικού πυρήνα.

Οι αξίες της ανθρωπιάς, της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό, της απόδοσης δικαιοσύνης και της αποδοχής της μεταμέλειας, είναι η βάση πάνω στην οποία υφαίνεται ο ιστός αυτού του θρυλικού ψυχαγωγικού σόου.

Ένα θέαμα αξιώσεων, ένα κεφάτο και αστείο μιούζικαλ, μία πολυεπίπεδη μουσικοχορευτική performance, με φως, μπρίο, κέφι, συγκίνηση, ενθουσιασμό και υπερρεαλιστικές αποχρώσεις που προκαλεί θετικά και απογειώνει το θεατή.
Αξίζει την προσοχή μας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Απόδοση κειμένου: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Μουσική διδασκαλία – διεύθυνση ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης

Στο ρόλο της Grizabella η Σόνια Θεοδωρίδου
Gus ο Κώστας Αρζόγλου

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):

Ευγενία Λιάκου – Ιάσων Μανδηλάς – Πάνος Μαλικούρτης – Άρης Πλασκασοβίτης – Πάνος Παταγιάννης – Ίαν Στρατής – Κατερίνα Σούσουλα – Άννα Φιλιππάκη και η Μαίρη Συνατσάκη

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Έλενα Βακάλη – Μαρία Δελετζέ – Πάνος Δεσινιώτης – Δημήτρης Καράλης – Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου – Ντένια Λεβέντη – Άννα Μάγγου – Πάνος Μαλακός – Γιάννης Μανιατόπουλος – Γιώργος Μαντάς – Κυριάκος Σαλής – Αντώνης Σιδεράς – Στεφανία Σωτηροπούλου – Λίζι Σπαχή – Εύα Σταμάτη

Χορογραφίες: Θοδωρής Πανάς – Λίζα Μπάσοβα – Κωνσταντίνος Μακρυπίδης – Στεφανία Σωτηροπούλου
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Διονύσης Κολποδίνος
Μακιγιάζ: Μake Up Lab by Yannis Marketakis
Hairstyling: Τρύφωνας Σαμαράς
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης
Κινησιολογία: Άλκηστις Πολυχρόνη
Ήχος: Νίκος Χρονόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Σουλεϊμάν
Βοηθός Χορογράφου: Μαρία Βάθη
Graphic Designer: Κων/νος Γεωργαντάς
Φωτογραφίες αφίσας: Πάνος Γιαννακόπουλος
Trailer: Νίκος Οικονομίδης

Παραγωγή: People Entertainment Group A.E.