Της Ζωής Τόλη

Το έργο «Περί εκτός ορίων Έρωτος», παρουσιάζεται στο “Από Μηχανής Θέατρο”, από την ομάδα Ro.cooperativa, σε σκηνοθεσία του Μάνου Παπαδά.

Μία αξιόλογη θεατρική δουλειά πάνω στον έρωτα, τη σαγήνη, το πάθος, την απώλεια και ό,τι θεμιτό ή αθέμιτο επακολουθεί κατά τη διάρκεια της δράσης τους.

« Θέλω να είσαι μαζί μου. Μη μου φοβηθείς τώρα. Εγώ δεν φοβάμαι. Ελα, θα ζήσουμε για Πάντα. Στα μεγάλα και στα μικρά. Γιατί εγώ ξέρω ν´αγαπώ, αλλά δεν ξέρω να χάνω». Μερικές ατάκες, που ολοφάνερα δείχνουν τον απόλυτο τρόπο διεκδίκησης του άλλου, με μπόλικο ναρκισσισμό και λανθάνουσα απαίτηση.

Η συγγραφή και διασκευή των κειμένων έγιναν από τους: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ποπέτα Σούκου, Μάνο Παπαδά, Ηρώ Μητριτσάκη, Χρύσα Πρίγγα και Ευάγγελο Σακλάρα.

Το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες τριών γυναικών και ενός άντρα, που τις αφηγούνται κινούμενοι σε ένα σύμπαν ολοφάνερα κωμικοτραγικό. Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όσους υπερέβησαν τα εσκαμμένα της λογικής και τυφλωμένοι από τον ελκυστικό έρωτα, έπραξαν ό,τι πιο ακραίο, παράφορο, γοητευτικό και εμμονικό ένιωθαν.

Πέρασαν στη σφαίρα της παραφροσύνης, πλαισιώνοντας την όποια συμπεριφορά τους με άρωμα διαταραχής. Η πλοκή εξελίσσεται ραγδαία, με τους χαρακτήρες να χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους για να δείξουν τις ειλικρινείς προθέσεις τους και την αλήθεια της συντριβής τους.

Θύτες και θύματα παραπαίουν μέσα σε ένα εφιαλτικό κυκεώνα σκέψεων, εντυπώσεων και εικόνων, που τους κρατούν μέσα στη φυλακή του «παράνομου» ή του «παραβατικού».

Καθημερινές ιστορίες, που συμβαίνουν δίπλα μας, στην αρένα των διαπροσωπικών σχέσεων, στο όνομα μιας θυελλώδους δύναμης. Μιας δύναμης, που καταλύει νόμους και κανόνες. Εκεί που νομίζουμε, πως όταν ο άλλος μας απορρίψει, θα πεθάνουμε!

Όμως υπάρχουν όρια στον έρωτα; Αν ναι, ποια είναι αυτά; Ποιος μπορεί να τα ορίσει;

Αν λάβουμε υπόψη μας πως ο έρωτας είναι μία εκστατική πράξη, που σημαίνει «βγαίνω» από τον εαυτό μου, τότε κάθε ενέργεια και εκδήλωση είναι εξηγήσιμη. Χάνεται η επαφή με το «είναι» μας και η συνείδηση της πραγματικότητας φαντάζει ως κάτι το άπιαστο και το ψευδαισιακό.

Εκπλήξεις και ανατροπές πλουτίζουν τον πυρήνα του έργου, κάνοντας το κοινό να αναρωτιέται σχετικά με το βάθος και τα ελατήρια της κάθε δραματικής ή κωμικής έκφρασης.

Ισχυρά συναισθήματα, αγάπης, συγκίνησης, πόνου, λαχτάρας, ενθουσιασμού και απόγνωσης ισχυροποιούν την εμβέλεια του κειμένου και αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ψυχή του θεατή.

Η σκηνοθεσία με φαντασία και βοηθούμενη από την υπέροχη μουσική του Απόστολου Θεοδοσίου και την εμπνευσμένη κίνηση της Ξανθής Αθανασοπούλου, σχεδίασε μια devise δημιουργία με αυτοσχεδιασμούς και χορό, χωρίς να υποτιμάται η δυναμική των πειραματισμών της καλλιτεχνικής ομάδας Ro.cooperativa.

Ο Μ. Παπαδάς διαχειρίστηκε το πλούσιο υλικό του και μας πρόσφερε μία δημιουργία με αισθητική.

Το καστ δυνατό, σφιχτοδεμένο, μία καλλιτεχνική παρέα, που πιστεύει στο θεατρικό δρώμενο και το μεταδίδει με ρυθμό, άμεσα και απλόχερα.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών, πειστικές και αξιοπρεπείς, με κάποιους να ξεχωρίζουν περισσότερο, όπως η Ποπέτα Σούκου.

Επίσης η Ξανθή Αθανασοπούλου σε κερδίζει με τον παθιασμένο, παράφορο και λυρικό χορό της.

Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη και ο Μάνος Παπαδάς, που είναι καταπληκτικοί στους ρόλους τους και έπαιξαν με υποκριτική μεστότητα, συνεργάστηκαν στο κτίσιμο του ενδεικτικού σκηνικού, όπως και στη σωστή επιλογή των κοστουμιών.

Στους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας, συνέβαλε στο άρτιο αποτέλεσμα.

Κάποιες ενστάσεις που υπάρχουν δεν είναι ικανές να μειώσουν την αξία της προσπάθειας.

Μία φρέσκια,τολμηρή παράσταση, ένα σφριγηλότατο κείμενο με μηνύματα και ιδέες, από νέα παιδιά, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενα.

Από Μηχανής Θέατρο Ακάδημου 13- Μεταξουργείο Τηλ. Κρατήσεων: 210-5232097/6942854265