Της Ζωής Τόλη

«Η Νεράιδα του Φεγγαριού», στο κινηματοθέατρο Τριανόν, μια συναρπαστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Ένα έργο βασισμένο σε γιαπωνέζικο μύθο, που αφορά στη δύναμη της αγάπης και στην πάλη του Καλού με το Κακό.

Λαμπερή εμπειρία με μηνύματα , πλούσια σε ιδέες, με ουσιαστικούς διαλόγους και συμβολισμούς, ικανούς να μαγέψουν και να ευχαριστήσουν το κοινό. Η σκηνοθεσία δόμησε μια θεατρική αρχιτεκτονική, ικανή να παίζει σε πολύμορφα επίπεδα, προωθώντας τον θεματικό πυρήνα με δραματικές αποχρώσεις.

Οι ηθοποιοί, μια δεμένη ομάδα από ταλαντούχους ανθρώπους, κινούνται με αέρα υποκριτικής αυτοτέλειας και ευστοχίας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.

Πληθωρικά συναισθήματα κυριαρχούν, αγάπη, ευαισθησία, τρυφερότητα, χαρά, αγωνία, που φανερώνουν ένα κόσμο μυστηριακό, συνδυάζοντας το πραγματικό με το υπερβατικό.

Νεράιδα και Σαμουράι πρωταγωνιστούν και ανάμεσα σε δυσκολίες και εμπόδια βγαίνουν νικητές και αγαπημένοι.

Η γενναιότητα του ατρόμητου ήρωα μας, θα νικήσει με την εξυπνάδα και την εντιμότητά του τον ανθρωποφάγο της πράσινης κοιλάδας, το μάγο της αναβροχιάς και τον τρομερό δράκο Τέγκου. Μυστικά, ίντριγκες και παρασκήνιο προσφέρουν υλικό για γέλιο και απόλαυση. Ευφυείς ατάκες και στοιχεία διάδρασης ξεσηκώνουν τους μικρούς θεατές και όχι μόνο.

Μέσα από κωμικές και συναισθηματικές σκηνές αναδύονται αξίες διαχρονικές, όπως η αλληλεγγύη, η ευγένεια, η αγωνιστικότητα, η συγχώρεση και η ταπεινότητα. Αναδεικνύεται η αγάπη για μια ζωή γεμάτη ιδανικά και όνειρα, για ένα κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

Κώστας Λάσκος και Βασίλης Καμίτσης, το βαρύ πυροβολικό του θιάσου με την εμπειρία τους κινούν τα νήματα του παραμυθιού, ένα παραμύθι, που το έχουμε όλοι ανάγκη. Σε μια εποχή που το στίγμα της είναι μόνο το χρήμα και η εκμετάλλευση περισσεύει, συγχαίρω τέτοιες θεατρικές δουλειές, μοναδικές και αστείρευτης έμπνευσης.

Ο Χιρομέρι Σουκατσάρο Τοτσιρότο του Καμίτση καταπληκτικός, καθώς αναδεικνύεται η πονηριά και η αφέλεια του πρίγκιπα με τις απαιτήσεις, που του δίνει η δύναμη της εξουσίας του.

Τον Τάκι – Τόρι, τον λυπημένο γέροντα, ενσαρκώνει με άψογη τεχνική ο Κ. Λάσκος με ένα ήπιο, ταπεινό και ευγενικό προφίλ, όπως ταιριάζει σε ένα σοφό βιοπαλαιστή.

Η Σάρα Εσκενάζυ στο ρόλο της νεράιδας, αέρινη, γλυκιά, ερμηνεύει με πειστικότητα, ακρίβεια, ζωντάνια και κέφι, που απλώνεται σε όλη την αίθουσα. Χορεύει και τραγουδάει καθηλώνοντας το κοινό, με την πολύ καλή φωνή της, με το εκρηκτικό ταλέντο και την ομορφιά της. Συμβολίζει το καλό, το δίκαιο και την ανθρωπιά.

Η Σαββίνα Πετρίδου σε όλους της τους ρόλους υπέροχη, χειμαρρώδης και υποκριτικά δυναμική. Αλωνίζει το σανίδι με το ύφος μιας «βελούδινης» προσωπικότητας, που παίζει ώριμα και συνειδητοποιημένα.

Ο Τάσος Τσώνης παίζει με επιδεξιότητα, δραματική ένταση και άνεση τον άρχοντα του φεγγαριού, τον ανθρωποφάγο και τον χωρικό. Ειδικά στο ρόλο του παράξενου φεγγαροκυβερνήτη, είναι αξιοθαύμαστος.

Ο Θωμάς Κοτζαμάνης ενσαρκώνει το Σαμουράι και το χωρικό, με δύναμη, ψυχραιμία και μέτρο. Είναι ένα πρόσωπο, που συνδυάζει την τόλμη και το συναίσθημα, το οποίο κινητοποιεί με λυρισμό, στην υπηρεσία της αγάπης.

Τον έμπορο Μπαγιόκο Μασούρι, το χωρικό και το δράκο παίζει ο εξαιρετικός Γιάννης Απέργης, ένας νέος και προικισμένος υποκριτικά νέος ηθοποιός.

Σκιαγραφεί την περσόνα που υποδύεται με απίστευτη απόδοση και συμμετρία, μεταδίδει απλόχερα την πραγματικότητα του ήρωα, σκορπώντας παράλληλα το γέλιο. Με τα τεχνάσματα, τις γκριμάτσες και τις ραδιουργίες του συμβάλλει αριστοτεχνικά στην εξέλιξη της πλοκής. Τσιγκούνης και παραδόπιστος ως έμπορος, με παιγνιώδη συμπεριφορά κερδίζει τις εντυπώσεις.

Γενικά όλο το καστ φωτίζει τις πτυχές του κειμένου με υπευθυνότητα και εκμεταλλευόμενο την έκταση των υποκριτικών δυνατοτήτων του, μας προσφέρει μία ψυχαγωγική και φρέσκια θεατρική δημιουργία.

Τα σκηνικά και τα χειροποίητα κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, ευφάνταστα, όπως αρμόζουν στον καμβά του θεματικού ιστού του έργου.

Οι χορογραφίες του Γιάννη Καλατζόπουλου και του Γιώργου Πόπορη, μαζί με τη μουσική σύνθεση του Γιούρι Στούπελ και τη φωτογραφία/video του Νικόλα Πολάτου, αξίζουν την προσοχή μας.

Μία πολύχρωμη παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με μυρωδιές από ευγενείς σκοπούς και ιδεώδη. Με γνώμονα πως η προσωπική ελευθερία και η ευτυχία δεν εξαγοράζονται ούτε από τα χρήματα ούτε από την εξουσία, το παραμύθι γίνεται γήινο και διαχρονικό.

Μια νεράιδα του φεγγαριού λείπει από την πεζή ζωή μας.

Συστήνεται.