Της Αγαθής Κάτσια*
Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας ασφαλή, σε βαθμό που θυσιάζουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να προμηθευτούμε τον ακριβότερο και πιο εξελιγμένο εξοπλισμό.

Ωστόσο, τα τροχαία ατυχήματα συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά 0-14 ετών στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνες, έως και 50% των θανάτων αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν χρησιμοποιούνταν σωστά τα παιδικά καθίσματα.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάλληλη χρήση για κάθε τύπο καθίσματος:

Βρεφικό κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω
(0-9 κιλά περίπου, ανάλογα τις προδιαγραφές του κατασκευαστή)

Το βρέφος φεύγει από το μαιευτήριο επάνω στο ειδικό κάθισμα, που είναι σωστά ρυθμισμένο για το μέγεθός του -οι ιμάντες είναι σφιχτοί και αγκαλιάζουν το σώμα του.

Το βρέφος αναπνέει ελεύθερα και ο αεραγωγός του είναι ευθυγραμμισμένος. Το κεφάλι βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το σώμα και υποστηρίζεται, αν χρειάζεται, από μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό στα πλάγια του κεφαλιού (ποτέ όμως πίσω από το κεφάλι).

Το κάθισμα έχει εγκατασταθεί κατάλληλα ώστε το παιδί να βρίσκεται σε κλίση 40-45 μοιρών. Εάν δεν υπάρχει σηματοδότης κλίσης στο κάθισμα, η σωστή θέση επιτυγχάνεται όταν το σαγόνι του παιδιού ΔΕΝ ακουμπάει στο στήθος του και το κεφάλι είναι άνετα τοποθετημένο.

Το κάθισμα είναι ασφαλισμένο και απόλυτα σταθεροποιημένο με το σύστημα ISOFIX, με ειδική βάση που  κουμπώνει ή με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Μόλις το παιδί ξεπεράσει τις προδιαγραφές ύψους ή βάρους, πρέπει να τοποθετείται στο επόμενο τύπο καθίσματος.

Μετατρεπόμενο κάθισμα
(έως 4-5 ετών ανάλογα την οδηγία του κατασκευαστή)

Μέχρι 2 ετών με βάση τις τελευταίες οδηγίες, το παιδί πρέπει να κοιτάζει προς τα πίσω. Έτσι προστατεύεται ο ευαίσθητος σκελετός του αυχένα του σε περίπτωση σύγκρουσης.

Δεν πειράζει αν τα πόδια του παιδιού είναι λυγισμένα.

Τα χοντρά ρούχα, μπουφάν κ.λπ. δεν επιτρέπουν τη σωστή εφαρμογή των ιμάντων στο σώμα του παιδιού με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να το συγκρατήσουν  κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Καλύτερα να τοποθετηθεί μια κουβέρτα πάνω από το κάθισμα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε το παιδί ζεστό.

Η ποικιλία των καθισμάτων στο εμπόριο είναι τεράστια, αλλά διαφέρουν κατά πολύ σε σχέση με τις προδιαγραφές για το βάρος και το ύψους του παιδιού που φιλοξενούν. Πάντοτε πρέπει να γνωρίζουμε μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κάθισμα και να εφαρμόζουμε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης.

Κάθισμα ανύψωσης- booster
(μέχρι να φτάσει τα 140 εκατ. ύψους)

Παλιότερα χρησιμοποιούνταν καθίσματα – μαξιλάρια, που σήκωναν λίγο το παιδί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζώνη. Σύμφωνα με πειράματα της βρετανικής εταιρείας Britax όμως, αυτά τα καθίσματα παρέχουν ελάχιστη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης και οι ζώνες συχνά δεν τοποθετούνται σωστά. Η συμβουλή των ειδικών είναι χρήση καθίσματος ανύψωσης με πλάτη και πλαϊνά στηρίγματα που αγκαλιάζει και προστατεύει το παιδικό σώμα.

Video με το πείραμα της Britax:   https://www.youtube.com/watch?v=JL_vOSwl6Ec

Όλοι οι παραπάνω τύποι καθίσματος πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο μπροστά, με απενεργοποιημένο αερόσακο.

Ύστερα από τα 13 χρόνια τους (ή αφού ξεπεράσουν τα 140 εκατ. ύψους) τα παιδιά μπορούν να  χρησιμοποιούν απευθείας τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, και πάλι κατά προτίμηση καθισμένα στο πίσω κάθισμα.

Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο, κλειδωμένα ή με τις πόρτες ανοιχτές.

Δεν χρησιμοποιούμε καθίσματα που έχουν φθαρεί, δεν έχουν πιστοποίηση ασφαλείας της ευρωπαϊκής ένωσης ή έχουν συμμετάσχει σε τροχαίο, ακόμα και αν δεν φαίνεται να έχουν βλάβες.

Τέλος, το παιδικό κλείδωμα ασφαλείας του αυτοκινήτου πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένο όσο βρίσκεστε εν κινήσει ή μέχρι να παρκάρετε.

Καλό και ασφαλές ταξίδι!

  • Νοσηλεύτρια